Wodorosty zawierają polifenole, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, prawie wszystkie mikroelementy, węglowodany, aminokwasy i wiele witamin. Są wyjątkowo bogate w jod, a także żelazo, wapń i fluor.Stąd też ich wyjątkowe właściwości zdrowotne. Wodorosty obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają odkwaszająco oraz moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, regulują gospodarkę wodną, ułatwiając usuwanie obrzęków. Działają także przeciwzakrzepowo, stymulują odporność organizmu. Warto więc wzbogacić dietę tymi morskimi warzywami. Powinni je docenić wegetarianie. Glony wakame, hiziki i arame zawierają 10 razy więcej wapnia niż mleko; wakame i kelp mają 4 razy więcej żelaza niż wołowina, a tzw. morska sałata (sea lettuce) zawiera go aż 25 razy więcej! Glony morskie dostarczają też protein - mają ich 3 razy więcej niż soja, 5 razy więcej niż mięso i jaja, a także 10 razy więcej niż ryż. A to nie koniec zalet tych niezwykłych roślin. Glony są też superkosmetykiem. Działają na skórę tonizująco i oczyszczająco; wspomagają jej prawidłowe ukrwienie i redukują podskórne zapasy tłuszczu - wyszczuplają i zwalczają cellulit. Ponadto odmładzają, bo wspomagają odnowę naskórka. Łagodzą też podrażnienia skóry, pomagają przy trądziku młodzieńczym, łuszczycy i egzemie, a także w leczeniu blizn. Sposobem na uparcie wyskakujące "zimno" może być wprowadzenie do diety wodorostów. Badania amerykańskich biologów z Uniwersytetu w Berkeley dowiodły, że u osób chorych glony morskie hamują rozsiew wirusa opryszczki, a u zdrowych wyraźnie zmniejszają podatność na zakażenie.
Zastosowanie : Arame ma delikatny, prawie słodki smak. Można dodawać je do makaronu, do zup, warzyw gotowanych, sałatek. Przed użyciem należy wodorosty bardzo dokładnie wypłukać a potem moczyć około 5min. W trakcie gotowania zwiększa znacznie objętość.
Skład: suszone wodorosty arame