Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

WKLAD FILTRACYJNY DO FERMENTATORA GDAŃSK, RUMIA

17-02-2015, 9:17
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 33 zł     
Użytkownik arturnowicki
numer aukcji: 5067949702
Miejscowość Rumia
Wyświetleń: 24   
Koniec: 17-02-2015 09:00:28
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Lekki, wygodny, trwały wkład filtracyjny do fermentatora służący do filtrowania brzeczki piwnej.

Odporny na goracą wodę.

Jak go używać?

Kadź filtracyjna to korpus fermentatora, który posiada dno z nawierconymi dziesiątkami otworów. Wkład ten jest dopasowany do fermentatora.

Kadź filtracyjną należy utrzymywać w czystości ale dezynfekcja nie jest konieczna, ponieważ filtrat będzie później długo gotowany w trakcie chmielenia.

Pierwszym krokiem przed filtracją, jest utworzenie w kadzi tzw. "podbicia". Polega to na wypełnieniu przestrzeni pod dnem wkładu filtracyjnego czystą wodą o temp. ok. 75°C. Najlepiej nalać ilość powyżej otworów a następnie spuścić kranikiem wymaganą ilość.

Następnie, z pomocą nabieraka (w moim przypadku to rondel) przenosimy gęsty zacier do kadzi filtracyjnej. Kiedy zacier w całości znajdzie się już w kadzi filtracyjnej, zakładamy luźno pokrywkę i czekamy 30-40 min. aż łuski ze słodu stworzą na dnie kadzi naturalne złoże filtracyjne.

Po przerwie najpierw montujemy do kranika odporny na temperaturę i atestowany wężyk (np. silikonowy) i kilka razy gwałtownie otwieramy i zamykamy kranik i następnie ustawiamy go w pozycji minimalnego przepustu. Popłynie pierwsza, jeszcze mętna porcja filtrowanego zacieru. Kierujemy ją do małego garnka lub rondelka i wlewamy z powrotem do kadzi filtracyjnej do czasu, gdy z kranika popłynie zupełnie klarowny zacier.

W przypadku piw zacieranych z udziałem słodów pszenicznych, płatków pszenicznych oraz ziaren niesłodowanych pomijamy etap oczekiwania na klarowność.

To, co uzyskaliśmy w pierwszym etapie filtracji, to brzeczka przednia. Około 1/4 zacieru, nadal pozostanie w kadzi filtracyjnej razem z wilgotnym młótem. Aby odzyskać bogaty w cukier ekstrakt wykonujemy wysładzanie, polegające na przepłukaniu zawartości kadzi filtracyjnej gorącą wodą o temp. ok. 75°C dotąd, aż w garnku zgromadzimy ok. 21-23 litry filtratu. Nadmiar odparuje podczas chmielenia.

Chcesz samodzielnie wykonywać Piwo lub Wino Domowe - wszystkie potrzebne składniki i sprzęt znajdziesz na moich aukcjach. Sam wybierzesz, czy zrobisz Piwo najtaniej, czy najlepiej. Poprzez dobór składników masz wybór. Jeżeli nie wiesz co jest potrzebne, jeżeli czegoś nie możesz znaleźć, jeżeli brak ci doświadczenia to pytaj - na pewno odpowiem i zasugeruję konfigurację sprzętu. Możesz też wybrać oferowany na moich aukcjach komplet.

Jak robi się domowe piwo metodą zacierania słodowanego ziarna - to bardzo łatwe.Przeczytaj ogólną, ilustrowaną instrukcję.

Towar prezentowany na moich aukcjach jest fabrycznie nowy. Do każdego produktu dołączony jest paragon fiskalny lub na żądanie - faktura VAT. Każda partia towaru jest fotografowana, dlatego też zdjęcia są zawsze aktualne. Jeżeli potrzebujesz więcej zdjęć - prześlę je na podany adres. Jestem pasjonatem produktów kuchennych i staram sie dystrybuować przedmioty nieprzeciętne i w miarę możliwości - osobiście przetestowane.

Ważne - proszę o przeczytanie strony *O mnie*

Zapraszam na inne moje aukcje