Skład aktywny w 1 tabletce:
Witamina C (z owocem dzikiej róży) 75.00 mg
Bioflawonoidy 100.00 mg
Sproszkowany owoc dzikiej róży 100.00 mg
Opakowanie: 100 tabletek
Dawkowanie: Dorośli: 1-5 tabletki dziennie po posiłku, dzieci i młodzież 1-3 tabletki po posiłku
Preparat o przedłużonym działaniu (Delayed Release Tablet Technology), co oznacza, że aktywne składniki produktu są uwalniane stopniowo z tabletki, zapewniając przez dłuższy okres czasu ich stały poziom w organizmie. C 300 Plus with Bioflavonoids uzupełnia codzienną dietę w naturalne antyoksydanty: witamine C, dziką różę, kompleks bioflavonoidów z cytrusów. Technologia przedłuzonego działania zapewnia długotwały i stały poziom aktywnych skladników w organizmie.
Zastosowanie:
doskonale wzmacnia system odpornościowy.
wykazuje działanie bakteriobójcze (angina, zakażenie pęcherza, nerek)
chroni przed zmęczeniem i wyczerpaniem,
niezwykle ważna w przypadku chorób nowotworowych, podczas dużego stresu, wysiłku fizycznego, stosowania pigułek antykoncepcyjnych i sterydów,
Jest silny antyoksydantem chroniącym organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników powodujących starzenie i choroby,
Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitroamin
Bierze udział w tworzeniu kolagenu, chrząstek i kości,
Pomaga przy wchłanianiu żelaza (ważna przy anemii),
Wraz z kwasem foliowym i wit B12 pobudza dojrzewania czerwonych krwinek,
Przyspiesza gojenie ran
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje:
- u palaczy
- u mieszkańców dużych aglomeracji miejskich,
- podczas stosowania środków antykoncepcyjnych, sterydów, leków
- osób narażonych na duży stres,
- w okresie intensywnego wzrostu,
- podczas chorób bakteryjnych, wirusowych (gorączka)
- podczas dializ
Jedna z najlepiej poznanych substancji odżywczych. W odróżnieniu od większości zwierząt, człowiek nie potrafi samodzielnie jej wytwarzać. Należy więc regularnie ją dostarczać z pożywieniem lub w postaci suplementów. Jest niezwykle wrażliwa na działanie światła, wysokiej temperatury i wilgoci - przeciętne straty witaminy C spowodowane obróbką termiczną mogą sięgać od 40 do 70%. Przetrzymywanie już ugotowanych potraw w podwyższonej temperaturze lub ich przechowywanie w lodówce do następnego dnia może jeszcze obniżyć jej zawartość o 60-80%.
Jak każda witamina rozpuszczalna w wodzie, nie jest magazynowana w organizmie, dlatego jej nadmiar w ciągu kilku godzin – a przy obciążeniu fizycznym jeszcze szybciej – zostaje wydalony z organizmu. Dzięki nowoczesnym metodom produkcji istnieją już preparaty o przedłużonym działaniu (TR – timed release), zapewniające stopniowe wchłanianie do krwi i stały poziom witaminy C w organizmie.
W niektórych sytuacjach życiowych wskazana jest suplementacja witaminą C. Podwyższona temperatura ciała, niektóre lekarstwa – np. doustne środki antykoncepcyjne – mogą zwiększyć zapotrzebowanie na tę witaminę. Wśród produktów z oferty CaliVita® możesz wybrać kilka rodzajów witaminy C. Mając na uwadze swój wiek, stan zdrowia wybierz produkt, który najlepiej będzie odpowiadał Twoim potrzebom.
Witamina C pełni w ustroju niezwykle ważne funkcje. Aktywuje liczne enzymy, odgrywa istotną rolę w oddychaniu komórek oraz w ochronie przed stresem. Wspomaga absorpcję żelaza z żywności, a wspólnie z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza produkcję krwinek czerwonych. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym wspiera układ odpornościowy organizmu. Jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w tworzeniu struktur tkanki łącznej, dzięki czemu pomaga zachować integralność skóry, dziąseł, kości i chrząstki. Witamina C (kwas askorbinowy) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że szybko jest wydalana z organizmu. Dzięki nowoczesnym metodom produkcji istnieją już preparaty o przedłużonym działaniu (TR – timed release), takie jak np. C-500 (dostępne w sieci CaliVita®), zapewniające stopniowe wchłanianie do krwi i stały poziom witaminy C w organizmie.
|
W przyrodzie witamina C występuje w połączeniu z kompleksem bioflawonoidów, które nasilają jej działanie w organizmie. Z tego powodu w nowoczesnych preparatach, obok witaminy C naturalnego pochodzenia, znajdują się także bioflawonoidy. Działanie obu składników jest bardziej skuteczne, kiedy są przyjmowane łącznie. Bioflawonoidy nie są witaminami, ale potocznie nazywane są witaminą P. Stanowią grupę naturalnych antyoksydantów, niezwykle rozpowszechnionych w świecie roślinnym. Udowodniono ich pozytywny wpływ na pracę serca. Obniżają poziom cholesterolu w osoczu, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przyspieszają gojenie ran i owrzodzeń w przebiegu żylaków. To nie koniec ich niezwykłych właściwości - działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Niektóre z nich chronią organizm przed szkodliwym wpływem pierwiastków promieniotwórczych oraz w przypadku nadmiernego nasłonecznienia skóry.
Należy pamiętać, iż przy chorobach przebiegających z gorączką rośnie zapotrzebowanie na witaminę C. Zapotrzebowanie aż trzykrotne na naturalna witaminę C ma nasz organizm wtedy, kiedy podajemy antybiotyk znacznie osłabiający układ obronny i niszczący w nim równowagę kwasowo-zasadową.
Dawkę witaminy C trzeba również zwiększyć, gdy bierzemy środki antykoncepcyjne, sterydy, leki przeciwbólowe, polopirynę i aspirynę lub gdy często spożywamy alkohol lub palimy papierosy.