Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

WITAMINA C LEWOSKRĘTNA Kwas L-askorbinowy 1kg

17-06-2015, 23:56
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 32 zł     
Użytkownik techlandlab
numer aukcji: 5370004809
Miejscowość Tarnobrzeg
Wyświetleń: 27   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  • +48 [zasłonięte] 455 383
  • [zasłonięte]@techlandlab.com
Kwas L-askorbinowy - 1 kg Opis przedmiotu Przedmiotem aukcji jest opakowanie kwasu L-askorbinowego (inaczej Witamina C)
Kwas L-askorbinowy
• Synonimy: witamina C, kwas lewoskrętny askorbinowy
• Zastosowanie: w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
• Wzór chemiczny: C6H8O6
• Masa molowa: 176.13
• Numer CAS: 50-81-7
• Numer WE: 200-066-2
• Zapach: bez zapachu
• Forma: ciało stałe
• Kolor: biały
• pH: około 2,2 – 2,5 (50 g/l H2O, 20°C)
• Temperatura topnienia:189 – 192°C
• Temperatura wrzenia: rozkład >192°C
• Temperatura samozapłonu: 380°C
• Temperatura zapłonu: brak danych
• Granice wybuchowości: brak danych
• Ciśnienie pary: brak danych
• Ciężar nasypowy: około 500 – 900 kg/m³
• Rozpuszczalność w wodzie: 330 g/l (24°C), w rozpuszczalnikach organicznych: w etanolu: 20 g/l (20°C)
• Gęstość: ~1,65 g/cm3
• Opakowanie: Produkt zapakowany w wysokiej jakości butelkę HDPE z plombą.
GATUNEK : CZYSTY, SPOŻYWCZY
Kwas L-askorbinowy
Witamina C jest jedną z najlepiej poznanych substancji odżywczych. Została odkryta w 1937 roku przez węgierskiego lekarza Alberta Szent Győrgyi , za którą zresztą przyznano mu Nagrodę Nobla. Organizmy większości zwierząt i roślin wytwarzają ten związek samodzielnie. Wyjątkiem są organizmy ssaków naczelnych (w tym człowieka), świnki morskiej i niektórych gatunków nietoperzy, którym musi być ona dostarczona z zewnątrz.
Witamina C nazywana także witaminą przeciwgnilcową jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Rekomendowane spożycie witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę. Witamina C pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka.Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i właściwości antyoksydacyjnych, chroni DNA, białka i tłuszcze przed oksydacją. Jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu procesów fagocytozy. Krwinki odżywione witaminą C działają energicznie. Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu maksymalnych zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej czynności odtruwających. Ma to wielkie znaczenie we wszelkich infekcjach pasożytniczych, w zatruciach organizmu toksynami chemicznymi bądź w przypadku wszystkich rodzajów wirusowego zapalenia wątroby.
Witamina C wzmacnia działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne białych krwinek. Bierze udział w licznych procesach metabolicznych, zachodzących w organizmie człowieka. Uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, metabolizmie tkanki nerwowej, syntezie niektórych hormonów, hemoglobiny, erytrocytów, karnityny, która przyspiesza spalanie tłuszczów. Stymuluje syntezę kolagenu – białka, które występuje we wszystkich tkankach naszego organizmu. Z nim wiąże się w dużej mierze rola kwasu askorbinowego. Kolagen występuje w ścianach naczyń krwionośnych, skórze, oku, ścięgnach, kręgach w kręgosłupie itp. Odpowiadając za ich prawidłowy kształt i sprawność. Przyspiesza gojenie się ran, złamań, sińców, zapobiega krwawieniom z dziąseł.
Witamina C jest najpowszechniej występującym w naszym organizmie przeciwutleniaczem, bierze udział w procesach detoksykacyjnych, chroni tkanki organizmu przed wolnymi rodnikami oraz zmniejsza uszkodzenia komórek powstałe w wyniku starzenia się, nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz chorób serca. Hamuje przekształcanie się azotanów w rakotwórcze nitrozoaminy. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu, hamuje rozwój zaćmy, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej, przełyku, żołądka, wątroby, odbytnicy, szyjki macicy oraz płuc poprzez niszczenie wolnych rodników. Reguluje stężenie glukozy we krwi, wpływa na syntezę oraz przemianę cholesterolu w składniki żółci, obniża poziom LDL (złego cholesterolu) podwyższając poziom HDL (dobrego cholesterolu). Hamuje odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Poprzez wzrost produkcji prostaglandyn obniża ryzyko zachorowania na choroby serca, miażdżycę i udar. Wpływa na płodność u mężczyzn, zmniejsza reakcje alergiczne, zwiększa przyswajanie żelaza.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje podczas gorączki, zakażenia, przy poparzeniach, chorobach serca, nerek i wątroby, ciężkim wysiłku fizycznym, przewlekłym stresie, u palaczy, alkoholików oraz podczas przyjmowania niektórych leków, np. Barbituranów, kwasu acetylosalicylowego, sulfonamidów, tetracyklin czy też doustnych środków antykoncepcyjnych. Witamina C jest powszechnie stosowana w prewencji oraz przy przeziębieniach, infekcjach i grypie.
Skutki nadmiaru tzw. Hiperwitaminoza: Nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem i potem dlatego trudno ją przedawkować. Witamina ta nie jest magazynowana w organizmie.Ze względu na metaboliczny wpływ witaminy C zaleca się unikanie spożywanie większych jej dawek (tj. Powyżej 500 mg na dobę) w przypadku występowania lub skłonności do powstawania kamieni nerkowych, w skład których wchodzi szczawian wapnia lub kwas moczowy. Takie samo zalecenie odnosi się też do osób chorujących na takie schorzenia jak hemochromatoza, talasemia i niedokrwistość syderoblastyczna. Bardzo duże dawki wit. C powodują biegunkę, nudności, wymioty, kurcze żołądka, spadek wchłaniania i aktywności miedzi i selenu, wzmożone oddawanie moczu oraz spadek odporności organizmu. Przyjmowanie dużych dawek przez dłuższy czas może spowodować uzależnienie od kwasu askorbinowego.
Stosowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy C w czasie ciąży może być szkodliwe dla płodu.
Skutki niedoboru tzw. Awitaminoza: Awitaminoza w obecnych czasach nie jest częstym zjawiskiem. Niedobór wit. C powoduje Szkorbut inaczej zwany "gnilicą", samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych, krwawe wybroczyny, złe gojenie i odnawianie się ran, rozpulchnienie dziąseł, zmiany w zębach (np. Zgorzel), bolesność stawów i mięśni, obrzęki kończyn, osłabienie, utrata apetytu, obniżenie wydolności fizycznej, depresja, osteoporoza, niedokrwistość mikrocytarna niedobarwliwa, nadczynność gruczołu tarczowego, zaburzenia neurologiczne, wtórne infekcje, schorzenia żołądka, zapalenie błony śluzowej, przedłużenie okresu zaziębienia organizmu i trudności w leczeniu zakażeń.
Kwas L-askorbinowy jest najskuteczniejszą formą witaminy C. W postaci proszku jaki Państwu proponujemy jest stabilna i może być przechowywana w pojemniku przez kilka lat.
Inne zastosowania Do czego może nam się jeszcze przydać wit. C. Możemy użyć jej jako jednego ze składników do wyprodukowania własnego kremu. Poniżej przedstawiamy przepis na taki "krem". Potrzebne składniki:
1. Wit. C w proszku w formie kwasu l-askorbinowego.
2. Woda destylowana.
3. Wit. E naturalna (np. kapsułki).
4. Buteleczka z ciemnego szkła.
Sposób wykonania:
Odmierzamy miarką (np. do leków) wit. C w ilości zależnej od stężenia, jakie chcemy uzyskać. Np: na 10 ml wody przy 10% stężeniu potrzebujemy 1 ml proszku, na 5% stężenie- 0,5 ml. Kwas l-askorbinowy wsypujemy do butelki, zalewamy wodą i wytrząsamy tak, by witamina się rozpuściła Po rozpuszczeniu dodajemy wit. E wyciśniętą z kapsułek (stężenie w zależności od uznania, przeważnie 2-3%, co daje na 10 ml serum 2 kapsułki wit. E ). Serum jest gotowe do stosowania na skórę.
Do serum można dodać kilka kropli alkoholu (np.wódki) i lecytynę (np.z kapsułek). Zwiększy to jego penetrację, jednak przy skórze wrażliwej, można pominąć dodawanie alkoholu. W tym wypadku należy także pominąć dodawanie lecytyny, gdyż bez alkoholu będzie się krystalizować i osiadać na ściankach butelki. W związku z tym, że wit. C jest niestabilna w postaci rozpuszczonej i szybko traci swoje właściwości, tak przygotowane serum należy trzymać w lodówce, w odpowiednio zabezpieczonej ciemnej buteleczce (najlepiej owinąć ją folią aluminiową) i zużywać na bierząco. Tylko wtedy można być pewnym efektywności witaminy C.
Oznaczenia naszych produktów jednoznacznie wskazują, czy produkt jest bezpieczny dla Twojego zdrowia. Oznaczamy je zwykle symbolami: Czysty, Czysty do analizy (CZDA), lub: Czysty spożywczy. W przypadku zastosowań nie spożywczych i technicznych, na etykietach umieszczamy wyraźne ostrzeżenia i symbole wskazujące na rodzaj zagrożenia. Wszystkie produkty oferowane przez firmę TechlandLab są oznakowane w zgodzie z systemem oznakowania GHS ("Globalnie Zharmonizowany System Klasyfikacji i Oznakowania Chemikaliów") Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą. Jesteśmy legalnie działającą firmą. Na naszych aukcjach kupujesz produkty czołowych producentów. Nasze produkty pochodzą z legalnych źródeł, posiadają atest i kartę charakterystyki. Gwarantujemy najwyższą jakość. Kupując u nas masz pewność że produkt spełni Twoje oczekiwania. Wystawiamy faktury VAT

Gwarancja jakości, miłej obsługi i szybkiej dostawy: 100%

Towar wysyłany jest codziennie w dni robocze, po zaksięgowaniu wpłaty.

Wysyłka towaru na życzenie Pocztą Polską, lub Kurierem.

W tytule wpłaty prosimy podać nazwę użytkownika (NICK z Allegro).

W razie pytań, służymy pomocą, tel: +48.535[zasłonięte]383

Przy zakupie produktów przekraczających wagę 30 kg, prosimy o kontakt w celu uzgodnienia kosztów przesyłki.

Pracujemy codziennie w godzinach 10.00-20.00
20 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 751141
20zł
Kurier
14zł
Kurier 48
25zł
Kurier pobranie
16zł
Kurier 48 pobranie
TechlandLab sp. z o.o.
ul. Jędrusiów 1
39-400 Tarnobrzeg
NIP 867[zasłonięte]223-74
Regon: 180[zasłonięte]697
KRS: 000[zasłonięte]0300
+48 [zasłonięte] 455 383 [zasłonięte]@techlandlab.com
Telefon Email