C - 1000 to nowość w ofercie Calivita na polskim rynku. Tabletki wytwarzane przy użyciu jednej z najnowszej technologii, zawierające źródło naturalnej witaminy C pochodzącej z cytrusów i dzikiej róży, zapewniającej przedłużone działanie preparatu. Suplementacja C - 1000 zapewnia utrzymanie stałego poziomu witaminy C w organizmie do 18 godzin po zażyciu.
W niektórych sytuacjach życiowych wskazana jest suplementacja witaminą C. Wśród produktów z oferty CaliVita® możesz wybrać kilka rodzajów witaminy C. Mając na uwadze swój wiek, stan zdrowia wybierz produkt, który najlepiej będzie odpowiadał Twoim potrzebom. (C-1000, 500, C-Plus Flawonoids, Lion Kids)
Nazwa witamina C obejmuje kwas L-askorbinowy i kwas L-dehydroaskorbinowy. Organizm ludzki nie posiada zdolności do syntezy własnej witaminy C, dlatego też powinna być ona dostarczana z dietą oraz suplementami diety.
Wspiera układ odpornościowy i układ nerwowy. Wpływa na syntezę kolagenu - białka strukturalnego tkanki łącznej, występującego m.in.: w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstce, dziąsłach, ścianach naczyń krwionośnych - który odpowiada za sprężystość, elastyczność, jędrność komórek. Witamina C odgrywa również istotną rolę w metabolizmie energetycznym i we wchłanianiu żelaza.
W związku z dużą wrażliwością witaminy C na działanie tlenu, wysokich temperatur, enzymów, śladowych ilości metali, takich jak miedź, żelazo w czasie przechowywania i przetwarzania produktów spożywczych oraz procesów kulinarnych mogą występować jej duże ubytki, sięgające 75% i więcej. Straty witaminy C związane z przygotowaniem potraw warzywnych np. surówek wynoszą 20%, warzyw duszonych 30%, a gotowanych 50%.
Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że szybko jest wydalana z organizmu. Nowoczesna produkcja tabletki C 1000 o przedłużonym uwalnianiu (Delayed Release Tablet Technology), zapewnia stopniowe wchłanianie do krwi i stały poziom witaminy C w organizmie.
Witamina C pełni w ustroju niezwykle ważne funkcje. Aktywuje liczne enzymy, odgrywa istotną rolę w oddychaniu komórek oraz w ochronie przed stresem. Wspomaga absorpcję żelaza z żywności, a wspólnie z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza produkcję krwinek czerwonych. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym wspiera układ odpornościowy organizmu. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Bierze udział w tworzeniu struktur tkanki łącznej, dzięki czemu pomaga zachować integralność skóry, dziąseł, kości i chrząstki.
-
wspiera organizm w każdej infekcji
-
zmniejsza dolegliwości alergiczne
-
wspomaga profilaktykę antynowotworową .
-
wzmacnia system immunologiczny,
-
wpływa na poziom cholesterolu we krwi,
-
chroni organizm przed wolnymi rodnikami,
-
przyspiesza gojenie się ran,
-
poprawa sprawności fizycznej,
-
bierze udział w tworzeniu kolagenu, kości i chrząstek,
-
chroni przed skutkami stresu,
-
pomaga we wchłanianiu żelaza,
-
wraz z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza dojrzewanie krwinek czerwonych,
-
chroni przed szkorbutem,