Witam,
w sprzedaży witamina B kompleks w kapsułkach.
Każda kapsułka zawiera:
Niacyna |
54,0 mg |
Kwas D-pantotenowy |
18,0 mg |
Witamina B6 |
5,4 mg |
Witamina B1 |
3,9 mg |
Witamina B2 |
5,1 mg |
Kwas foliowy
|
450,0 ug |
Witamina B12 |
9,0 ug
|
Data ważności - 26.10.2015 r.
Kapsułek jest 150 sztuk.
Dawkowanie:
1 kapsułka dziennie, popijając płynem.
Witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla organizmu. Wchodzą w skład enzymów lub je aktywizują.
Z tego względu mają wpływ na cały metabolizm komórkowy, są bazą wszystkich procesów odbywających
się w organizmie. Dlatego często mówi się, że praktycznie są „na wszystko”. Wpływają w zasadniczy
sposób na ogólne zdrowie organizmu. Jeśli organizm otrzymuje na bieżąco wystarczającą ich ilość, to może
obejść się bez białka zwierzęcego, co jest szczególnie ważne przy alergiach. Gdy zaś witamin z tej grupy
brakuje, pozostałe witaminy tracą w dużej części zdolność swojego dobroczynnego oddziaływania.
Należy podkreślić fakt olbrzymiego zapotrzebowania na te witaminy przez jeden z najważniejszych
organów naszego organizmu – wątrobę.
Wszystkie one są ze sobą ściśle powiązane i wspólnie tworzą jeden zespół, w którym żaden element nie
może działać bez drugiego, a każdy polega na pozostałych. Dlatego błędem jest mówienie o ewentualnych
niedoborach takiej czy innej witaminy z grupy B – niedobór zawsze dotyczy większej ich liczby. Z tego
względu wskazane jest, aby witaminy B były przyjmowane zawsze jako kompleks.
Niedobory witamin tej grupy prowadzą przede wszystkim do zaburzeń działania układu nerwowego,
samopoczucia, zaburzeń poziomu cholesterolu oraz do wzrostu poziomu homocysteiny – jednego z
aminokwasów. Jest on uznawany obecnie przez naukę jako niezależny czynnik ryzyka rozwoju chorób
układu krążenia. Okazuje się, że obniżenie poziomu homocysteiny obniża ryzyko powstawania zmian
miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego.
Trzeba pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy występuje przy spożywaniu nadmiaru
słodyczy, ciast i innych węglowodanów w postaci makaronów i białego pieczywa. Skutecznie niszczy
witaminy B alkohol, kawa i czarna herbata. Pamiętajmy, że słodycze modyfikują i uszkadzają tzw. „dobrą”
florę bakteryjną w jelitach, co prowadzi do upośledzenia produkcji witamin z grupy B przez tę florę.
Niszczy je również gaz metan powstający podczas gnicia białka w jelitach.
Kiedy będziemy mieli do czynienia z suplementem w postaci „B Complex”, to wiedzmy, że jest to zestaw,
który powinien składać się z tiaminy (B1), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5) i pirydoksyny (B6).
Więcej informacji na temat witamin z grupy B i każdej z osobna w artykule pod linkiem:
http://www.eioba.pl/a/1qru/kompleks-witamin-z-grupy-b
Polecam!