Anemia, niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego
Krew zawiera trzy różne rodzaje komórek. Białe krwinki chronią organizm przed infekcjami, czerwone krwinki transportują tlen za pomocą substancji noszącej nazwę hemoglobina, a płytki krwi odpowiadają za krzepnięcie krwi.
Organizm produkuje codziennie miliony nowych czerwonych krwinek, aby zastąpić stare komórki ulegające rozpadowi. Składniki odżywcze znajdujące się w pożywieniu, takie jak żelazo i witaminy, np. witamina B12 i kwas foliowy, pomagają zapewnić ciągłą zdolność organizmu do produkcji tych krwinek.
Anemia to stan, który pojawia się, jeżeli liczba czerwonych krwinek lub stężenie hemoglobiny zmniejsza się. Istnieje kilka rodzajów anemii, a każdy z nich ma inną przyczynę. Najpowszechniejsza postać anemii jest wywołana niedoborem żelaza, inne zaś — brakiem witaminy B12 lub kwasu foliowego.
Objawy
Każdy rodzaj anemii ma określone objawy, uzależnione od przyczyny powodującej anemię. Istnieją jednak pewne ogólne objawy, związane ze wszystkimi typami anemii. Należą do nich zmęczenie, duszności, omdlenia i nieregularne bicie serca (palpitacje). Może także występować ból głowy, szum w uszach i utrata apetytu.
Jeśli anemia spowodowana jest niedoborem witaminy B12, mogą pojawić się także inne symptomy. Należą do nich żółty odcień skóry (spowodowany przez żółtaczkę, chorobę, która powstaje, jeśli podnosi się zawartość bilirubiny we krwi). Do innych objawów należą ból i zaczerwienienie języka (zapalenie języka), owrzodzenie jamy ustnej i zmieniony lub zmniejszony zmysł dotyku. Inne symptomy anemii wywołanej niedoborem witaminy B12 to zmniejszona zdolność odczuwania bólu, zmiana sposobu chodzenia i poruszania się, zaburzenia wzroku, drażliwość i depresja. Niedobór kwasu foliowego może — oprócz ogólnych objawów anemii — powodować także utratę czucia, niemożność kontrolowania mięśni i depresję.
Przyczyny
W Wielkiej Brytanii anemia złośliwa jest najpowszechniejszą przyczyną niedoboru witaminy B12. Anemia złośliwa to choroba, która blokuje przyswajanie witaminy B12 przez organizm. Inne przyczyny niedoboru witaminy B12 występują rzadko. Niedobór ten może jednak wynikać z czynników takich jak brak witaminy B12 w diecie, choroba żołądka lub jelit, która uniemożliwia przyswajanie witaminy B12, lub przyjmowanie określonych rodzajów leków. Niedobór kwasu foliowego może być spowodowany przez wiele czynników, takich jak brak kwasu foliowego w diecie lub choroba, która utrudnia jego skuteczne przyswajanie (np. zespół jelita drażliwego). Utrata kwasu foliowego jest możliwa w przypadku częstego oddawania moczu wskutek chorób wpływających na nerki lub wątrobę. Jeśli organizm potrzebuje więcej kwasu foliowego niż normalnie, spełnienie tego zapotrzebowania może być niemożliwe, co jest przyczyną niedoboru. Większe zapotrzebowanie na kwas foliowy pojawia się w okresie ciąży, w chorobach nowotworowych, w chorobach krwi lub podczas zapalenia.