Witamina B12
90 tabletek wegetariańskich
Witamina B12 uczestniczy w tworzeniu substancji genetycznej i jest ważna dla prawidłowej budowy komórek, krwi i metabolizmu substancji energetycznych. Witamina B12 pełni funkcję koenzymu w wielu procesach przemiany tłuszczy. Aktywuje kwas foliowy. Niedobór witaminy B12 może nastąpić wyłącznie na skutek odżywiania wegańskiego, a więc bez mleka, jaj i mięsa.
Witamina B12 (nazwy chemiczne: cyjanokobalamina, kobalamina) - złożony organiczny związek chemiczny zawierający kobalt jako atom centralny. W organizmach żywych pełni rolę regulatora produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Jego niedobór powoduje niedokrwistość. Zaliczany jest do witamin z grupy B, tj. rozpuszczalnych w wodzie prekursorów koenzymów.
Uczestniczy także w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego; wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe i neuroprzekaźników nerwowych, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi; dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi; wpływa na układ kostny, pobudza apetyt.
Niedobór witaminy B12 w diecie spotykany u:
-
osób stosujących dietę wegańską (o ile nie suplementuje się witaminy B12),
-
anorektyków,
-
alkoholików,
-
osób starszych nie odżywiających się prawidłowo.
Objawy niedokrwistości
Skład: Witamina B12, fosforan wapnia, celuloza mikrokrystaliczna, wyciąg z akacji, stearynian magnezu.
Opakowanie: 90 tabletek Zalecane dawkowanie: 1 tabletka dziennie z wodą, wraz z posiłkiem
Ten produkt jest wolny od dodatków syntetycznych i drożdży, glutenu, cukru, kukurydza, pszenicy, sztucznych barwników i konserwantów. Odpowiedni dla wegetarian. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
|