Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Witamina A 10.000 MŁODOSC, OCZY

05-03-2015, 11:01
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 25 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 25 zł     
Użytkownik janiz
numer aukcji: 5119732330
Miejscowość Lubin
Licytowało: 1    Wyświetleń: 34   
Koniec: 05-03-2015 10:14:47
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Funkcje witaminy A Funkcje witaminy A w organizmie są wielostronne: • zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, • sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek przez utrzymanie błon śluzowych w dobrym stanie, • niezbędna w procesie widzenia, ponieważ wchodzi w skład rodopsyny - światłoczułego barwnika siatkówki oka. Niedobór witaminy A może objawiać się poniższymi cechami: • kruche, wolno rosnące paznokcie, • suche, łamliwe włosy, • suchość skóry, • wysypka skórna, • brak apetytu, • częste infekcje, • kurza ślepota, • złe widzenie, • zahamowanie wzrostu. Objawy nadmiaru witaminy A Podawanie dużych dawek tej witaminy przez dłuższy okres czasu może spowodować hiperwitaminozę witaminy A z takimi objawami jak: • drażliwość, • zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (m.in. wymioty, brak łaknienia, nudności), • zmiany zabarwienia skóry, • powiększenie wątroby i śledziony, • wypadanie włosów, • świąd skory, • suchość skóry. Tak więc, przyjmując witaminę A należy sprawdzić normy dziennego zapotrzebowania tej witaminy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, uwzględniając: płeć, wiek, rodzaj wykonywanej pracy i stan fizjologiczny organizmu (np. kobieta ciężarna lub kobieta karmiąca). Pod nazwą witamina A występuje wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną tej witaminy. Należą do nich: retinol i jego pochodne oraz ß-karoten i niektóre inne karotenoidy. Witamina A pełni w organizmie człowieka szereg różnych funkcji, m.in: • jest niezbędna w procesie widzenia • uczestniczy w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych w różnicowaniu komórek organizmu, przy czym w znacznej mierze dotyczy to komórek nabłonka i tkanki kostnej • sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek • działa ochronnie na nabłonek skóry i błon śluzowych • bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów (tłuszczów) • z uwagi na właściwości przeciwutleniające pełni rolę ochronną przed działaniem wolnych rodników i ich pochodnych tlenowych. Niedobory tej witaminy mogą wpływać na: • zaburzenia w procesie widzenia, np. wystąpienie tzw. kurzej ślepoty, czyli niedowidzenia o zmierzchu • zwyrodnienia nabłonka wyściełającego błony śluzowe dróg oddechowych i przewodu pokarmowego • zahamowanie wzrostu i rozwoju młodych organizmów • zmiany w układzie nerwowym. Nadmierne spożycie witaminy A, z uwagi na fakt gromadzenia się jej w wątrobie, może być toksyczne i teratogenne. Hiperwitaminoza A może się objawić powiększeniem wątroby, nadmierną pobudliwością, bólem głowy, osłabieniem czy chorobami skóry oraz zaburzeniami wzroku. W przypadku karotenoidów nie zaobserwowano ich toksycznego wpływu na organizm człowieka, jednakże pojawiły się doniesienia, że długotrwałe stosowanie b-karotenu w dawkach przekraczających 20 mg/dzień, szczególnie u osób palących papierosy, może indukować procesy nowotworowe. Występujące w żywności różne związki o charakterze witaminy A mają różną aktywność biologiczną. Karotenoidy są w mniejszym stopniu wykorzystywane z pożywienia niż retinol. Przyjmuje się, że całkowite wykorzystanie ß-karotenu jest 6-krotnie mniejsze niż retinolu, a innych karotenoidów 12-krotnie. Dlatego łączną zawartość witaminy A w produktach spożywczych wyraża się w mikrogramach (µg) równoważnika (ekwiwalentu) retinoluą Termin ważności: X 2017, info 663 [zasłonięte] 339