Opis produktu: | WU WEI ZI - OWOC O PIĘCIU SMAKACH ! DODAJE SIŁY ! CYTRYNIEC CHIŃSKI Piękne, wartościowe pnącze mające zastosowanie jako roślina ozdobna, lecznicza i konsumpcyjna. Owoce, liście i kora zawierają schisandrynę (substancję tonizujacą i wzmacniającą), witaminę E i wiele mikroelementów. Kwiaty małe, białokremowe w maju – czerwcu. Owoce szkarłatne, kuliste, zebrane w groniaste owocostany dojrzewają od sierpnia do września. Dorasta do 10m, bardzo szybko rośnie - od 0,5 do 1,5m rocznie. Zwane jako owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a środek leczniczy z nasion podczas przechowywania staje się słony. Preparaty z cytryńca stosuje się przy zmęczeniu fizycznym i umysłowym, senności, wyczerpaniu, depresji, niedokrwistości, chorobach płuc, wątroby i przewodu pokarmowego, słabej ostrości wzroku . |
Uprawa: | Cytryniec chiński wymaga gleb żyznych, próchnicznych, głębokich i dostatecznie wilgotnych. Na glebach ciężkich i zlewnych rośnie słabo. Charakteryzuje się wysoką odpornością na niską temperaturę, szczególnie starsze okazy, wytrzymuje nawet do -40 oC. Dobrze znosi zanieczyszczone powietrze. Szczególnie przydatny do sadzenia przy ogrodzeniach i budynkach, ale można go puszczać również po altanach, pergolach i różnych podporach. |
Zastosowanie: | W celach leczniczych stosuje się owoce, nasiona, korzenie, korę oraz szypułki owoców (ogonki). Zbiór owoców należy prowadzić ostrożnie, ponieważ uszkodzone pędy zazwyczaj nie owocują przez kilka następnych lat. Zerwane owoce rozsypujemy cienką warstwą, aby przewiędły na słońcu lub w cieniu na wietrze a potem suszymy . Nasiona otrzymujemy ze świeżych jagód poprzez odciśnięcie soku (nadaje się do koktajli, deserów) a następnie pozostałość przemywamy aby usunąć skórki owoców i otrzymać czyste nasiona. Wysuszone jagody i nasiona można przechowywać przez wiele lat. ZASTOSOWANIE LECZNICZE: * Właściwości wzmacniające organizm. * Napar lub proszek z suszonych owoców i nasion można stosować przy zmęczeniu fizycznym i umysłowym, senności, wyczerpaniu, niedokrwistości, w chorobach płuc, przewodu pokarmowego, wątroby oraz w celu zwiększania ostrości wzroku.
|