C 1000 (witamina C)
MOC WITAMINY
|

ł
Jak każda witamina rozpuszczalna w wodzie, nie jest magazynowana w organizmie, dlatego jej nadmiar w ciągu kilku godzin – a przy obciążeniu fizycznym jeszcze szybciej – zostaje wydalony z organizmu. Dzięki nowoczesnym metodom produkcji istnieją już preparaty o przedłużonym działaniu (TR – timed release), zapewniające stopniowe wchłanianie do krwi i stały poziom witaminy C w organizmie.
Tabletki C 1000 z dużą zawartością witaminy C (1000 mg) o przedłużonym działaniu są wytwarzane przy użyciu najnowszej technologii, zapewniają utrzymanie stałego poziomu witaminy C w organizmie. Preparat zawierają witaminę C pochodzącą wyłącznie z naturalnych źródeł.
Witamina C to jedna z najlepiej poznanych substancji odżywczych. W odróżnieniu od większości zwierząt, człowiek nie potrafi samodzielnie jej wytwarzać. Należy więc regularnie dostarczać ją z pożywieniem lub w postaci suplementów. Jest niezwykle wrażliwa na działanie światła, wysokiej temperatury i wilgoci - przeciętne straty witaminy C spowodowane obróbką termiczną mogą sięgać od 40 do 70%. Przetrzymywanie już ugotowanych potraw w podwyższonej temperaturze lub ich przechowywanie w lodówce do następnego dnia może jeszcze obniżyć jej zawartość o 60-80%. Witamina C pełni w ustroju niezwykle ważne funkcje. Wzmacnia system immunologiczny - w efekcie chroni przed infekcjami, skraca czas ich trwania oraz łagodzi ich przebieg. Odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych, przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Uczestniczy w tworzeniu kolagenu, kości i chrząstek, a także w syntezie hormonów kory nadnerczy. Chroni przed skutkami przewlekłego stresu, pomaga we wchłanianiu żelaza, a ponadto, wraz z kwasem foliowym i witaminą B12, pobudza dojrzewanie krwinek czerwonych. Odpowiedni poziom witaminy C w organizmie jest niezbędny w profilaktyce chorób układu krążenia: zapewnia prawidłową budowę naczyń krwionośnych, obniża stężenie cholesterolu we krwi i neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Blokuje również powstawanie nitrozamin, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu komórek nowotworowych. Obecnie w Polsce bardzo rzadko obserwuje się klasyczne niedobory witaminy C w postaci szkorbutu. Jednak niedostateczne spożycie tej substancji jest powszechne w naszej populacji, szczególnie w porze zimowo-wiosennej, gdy wybór produktów zawierających tę witaminę jest ograniczony, a jej zawartość niska.
Witamina C pełni w naszym organizmie bardzo ważne funkcje. Aktywuje liczne enzymy, odgrywa istotną rolę w oddychaniu komórek oraz w ochronie przed stresem. Wspomaga absorpcję żelaza z żywności, a wspólnie z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza produkcję krwinek czerwonych. Posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy organizmu. Jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w tworzeniu struktur tkanki łącznej, pomagając zachować integralność skóry, dziąseł, kości i chrząstki.

W nowoczesnych preparatach – takich jak np. C Plus Flavonoids – obok witaminy C obecne są bioflawonoidy, wspierające jej przyswajanie. Często określa się je mianem witaminy P. Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać bioflawonoidów, stąd muszą one pochodzić z pożywienia. Wspólnie z witaminą C korzystnie wpływają na strukturę naczyń włosowatych. Pobudzają również krążenie krwi. Bioflawonoidy są także często stosowane w przypadku kontuzji sportowych.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje:
- u osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia
- w przebiegu gorączki, chorób zakaźnych, cukrzycy, nadczynności tarczycy, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach
- podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych, sterydów, leków przeciwbólowych
- u palaczy, osób nadużywających alkoholu
- u mieszkańców dużych aglomeracji miejskich
- w okresie intensywnego wzrostu u dzieci
- podczas przewlekłych dializ.
W przyrodzie witamina C występuje w połączeniu z kompleksem bioflawonoidów, które nasilają jej działanie w organizmie. Z tego powodu w nowoczesnych preparatach, obok witaminy C naturalnego pochodzenia, znajdują się także bioflawonoidy. Działanie obu składników jest bardziej skuteczne, kiedy są przyjmowane łącznie. Bioflawonoidy nie są witaminami, ale potocznie nazywane są witaminą P. Stanowią grupę naturalnych antyoksydantów, niezwykle rozpowszechnionych w świecie roślinnym. Udowodniono ich pozytywny wpływ na pracę serca. Obniżają poziom cholesterolu w osoczu, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przyspieszają gojenie ran i owrzodzeń w przebiegu żylaków. To nie koniec ich niezwykłych właściwości – działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Niektóre z nich chronią organizm przed szkodliwym wpływem pierwiastków promieniotwórczych oraz w przypadku nadmiernego nasłonecznienia skóry.
Witamina C z owocu dzikiej róży ( z bioflawonoidami) .... 1000mg
PROFILAKTYKA
- w profilaktyce: 1 tabletka dziennie lub wg wskazań lekarza
Podczas podawania antybiotyków, leków sterydowych, środków antykoncepcyjnych i hormonalnych, zapotrzebowanie na witaminę C w organizmie wzrasta kilkakrotnie.
ZACHĘCAMY WSZYSTKICH DO KONTAKTU
GORZÓW WLKP. 66-400
KRZYWOUSTEGO 2
601 [zasłonięte] 831
601 [zasłonięte] 487
95 [zasłonięte]3212