HERBATY ZIELONE
Oprócz wspaniałego smaku zielona herbata ma także
bardzo cenne właściwości lecznicze.
Napar z niej nie musi być wcale zielony. Po zalaniu wodą otrzymujemy w filiżance
jasny płyn
o odcieniu przechodzącym od żółtego do brązu.
Właściwości zielonej herbaty
* Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów
i
makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
* Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera
i udarów mózgu. Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie
i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
* Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
* Wzmacnia zęby i kości.
* Reguluje procesy trawienne.
* Hamuje procesy starzenia.
* Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i
wspomaga szybkość
zapamiętywania.
* Chroni przed wirusami i grypą
* Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi
* Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu
* Neutralizuje nikotynę.
* Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.
Sposób parzenia
Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego
postępowania.
Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną
lub miękką wodą w temperaturze
90 stopni Celsjusza
(2-3 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je
1-3 minuty.
Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata
będzie mniej pobudzająca, ale niestety
gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją
zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem:
„Pierwsze zaparzenie dla służby,
drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów”.