Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej autor: Jerzy Lisek wydawca: Hortpress rok wydania: 2011 numer wydania: 2 ilość stron: 216 isbn: 978[zasłonięte]574729 format: 165x235 mm oprawa: miękka
Książka adresowana do osób zainteresowanych uprawą winorośli, zarówno amatorsko, jak i komercyjnie. Zawiera informacje o prawnych podstawach uprawy winorośli, opisy odmian przydatnych do uprawy w Polsce, porady na temat zakładania plantacji oraz opis najważniejszych prac prowadzonych w winnicy.
Spis treści:
Wstęp Uprawa winorośli na świecie i wykorzystanie winogron Walory dietetyczne i zdrowotne winogron Perspektywy rozwoju uprawy winorośli w Polsce szanse i zagrożenia oraz uwarunkowania ekonomiczne Przepisy prawne regulujące uprawę winorośli i produkcję wyrobów winiarskich Odmiany prawnie dopuszczone do uprawy z przeznaczeniem do wyrobu wina gronowego Pochodzenie, budowa i biologia krzewu Podatność krzewów na uszkodzenia mrozowe Odmiany winorośli Odmiany przerobowe do wyrobu wina i soków Odmiany deserowe Odmiany ogrodowe (altanowe) Odmiany do uprawy pod osłonami Wybór odmiany w kilku zdaniach podsumowanie Wymagania przyrodnicze i wybór stanowiska Przygotowanie gleby i materiał rozmnożeniowy Sadzenie Cięcie i formowanie krzewów Podstawowe zasady Wybrane formy prowadzenia Formowanie winorośli przy ścianach, altanach i pergolach Nawożenie Pielęgnacja roślin Nawadnianie Zbiór owoców Zabezpieczanie krzewów przed mrozem Uprawa winorośli pod osłonami Choroby i szkodniki winorośli Choroby grzybowe Choroby bakteryjne Choroby wirusowe Choroby fizjologiczne (nieinfekcyjne) Szkodniki Uprawa ekologiczna winorośli Badania naukowe nad winoroślą w Polsce |