Winorosl (Vitis) ‘Swenson Red’
Roslina z powodzeniem uprawiana na terenie calej Polski, calkowicie mrozoodporna, bardzo silnie rosnaca. Nadaje sie do prowadzenia w formach wysokich. Owoce srednie, rózowe, okragle. Grona luzne. Moze byc przeznaczona do produkcji wina. Ze wzgledu na wysoka zdrowotnosc i bardzo obfite plonowanie odmiana wdzieczna i bardzo latwa w uprawie. Jedzenie winogron wzmacnia odpornosc organizmu na infekcje. Winogrona zawieraja równiez witamine A, która korzystnie wplywa na wzrok oraz witaminy z grupy B, które lagodza stres. Zawieraja tez zelazo i jod, które reguluja prace tarczycy.
Dojrzewanie: poczatek wrzesnia
Pielegnacja: Na poczatku listopada obsypujemy krzewy ziemia (torfem), robiac nad kazdym z nich ‘kopczyk’ ok. 30 cm wysokosci, zabezpieczamy po kilka najnizej polozonych oczek. W pierwszym roku po posadzeniu prowadzimy na 1 ped. Ciecie w nastepnych latach zalezy od przyjetych przez Panstwa sposobów prowadzenia i ciecia winorosli.
Sadzenie: Sadzimy 10-15 cm glebiej niz rosla w doniczce. Mniejsze rosliny sadzimy w zaglebieniu i przysypujemy ziemia dopiero jesienia. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwieksza mrozoodpornosc krzewów winorosli.