Winorośl (Vitis) 'Riesling'
Odmiana pochodząca z Niemiec. Winorośl idealna na białe wina oraz do zastosowań przerobowych. Owoce dojrzewają powoli, a gotowe do zbiorów są w drugiej połowie października. Krzew ma niewielkie wymagania glebowe, jest odporny na mróz.
Ze względu na wysoką zdrowotność i obfite plonowanie odmiana wdzięczna, bardzo
łatwa w uprawie. Jedzenie winogron wzmacnia odporność organizmu na
infekcje. Winogrona zawierają również witaminę A, która korzystnie
wpływa na wzrok oraz witaminy z grupy B, które łagodzą stres. Zawierają
tez żelazo i jod, który reguluje pracę tarczycy.
Dojrzewanie: druga połowa października
Pielęgnacja:
Na
początku listopada obsypujemy krzewy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z
nich ‘kopczyk’ ok. 30 cm wysokości, zabezpieczamy po kilka najniżej
położonych oczek. W pierwszym roku po posadzeniu prowadzimy na 1
pęd.Cięcie w następnych latach zależy od przyjętych sposobów prowadzenia
i cięcia winorośli.
Sadzenie:
Sadzimy 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy
w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób
sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli.
Kolor owoców: zielonożółty
Pora owocowania: X
Wysokość roślin: 3 - 5m
Stanowisko: słoneczne
Mrozoodporność: bardzo duża
Wielkość owoców: średniej wielkości
Termin owocowania: druga połowa października