Winorośl (Vitis) 'Kernling'
Smaczna, plenna odmiana niemiecka typu przerobowego. Polecana do wyrobu wina białego. Krzew mało podatny na choroby grzybowe oraz odporny na mróz. Owoce są różowoszare o posmaku owocowym. Owocuje na przełomie września i października.
Krzew rośnie silnie, nadaje się na stanowiska słoneczne, najlepiej rośnie na glebach lekko kwaśnych. Najlepsze dla tej odmiany jest krótkie cięcie.
Ze względu na wysoką zdrowotność i obfite plonowanie odmiana wdzięczna, bardzo
łatwa w uprawie. Jedzenie winogron wzmacnia odporność organizmu na
infekcje. Winogrona zawierają również witaminę A, która korzystnie
wpływa na wzrok oraz witaminy z grupy B, które łagodzą stres. Zawierają
tez żelazo i jod, który reguluje pracę tarczycy.
Dojrzewanie: przełom września i października
Pielęgnacja:
Na
początku listopada obsypujemy krzewy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z
nich ‘kopczyk’ ok. 30 cm wysokości, zabezpieczamy po kilka najniżej
położonych oczek. W pierwszym roku po posadzeniu prowadzimy na 1
pęd.Cięcie w następnych latach zależy od przyjętych sposobów prowadzenia
i cięcia winorośli.
Sadzenie:
Sadzimy 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy
w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób
sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli.
Kolor owoców: ciemne
Pora owocowania: IX/X
Wysokość roślin: 3 - 5m
Stanowisko: słoneczne
Mrozoodporność: bardzo duża
Wielkość owoców: średniej wielkości
Termin owocowania: przełom września i października