Winorośl (Vitis) 'Bianca'
Grona
średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate,
przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej
wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej
wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z
miąższem. Atrakcyjna odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak
również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego
wina. Jedzenie winogron wzmacnia odporność organizmu na infekcje.
Winogrona zawierają również witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok
oraz witaminy z grupy B, które łagodzą stres. Zawierają żelazo i jod,
który reguluje prace tarczycy.
Dojrzewanie: początek września
Pielęgnacja:
Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią (torfem), robiąc nad
każdym z nich ‘kopczyk’ ok. 30 cm wysokości, zabezpieczamy po kilka
najniżej położonych oczek. W pierwszym roku po posadzeniu prowadzimy na 1
pęd. Cięcie w następnych latach zależy od przyjętych sposobów
prowadzenia i ciecia winorośli.
Sadzenie:
Sadzimy 10-15 cm głębiej niż rosła w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy
w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób
sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli.
Kolor owoców: |
jasne, zielone |
Pora owocowania: |
IX |
Wysokość roślin: |
4 - 6 m |
Stanowisko: |
Słońce |
Mrozoodpornosc: |
Bardzo duża |
Co zdobi? |
Owoce |
Wielkość owoców: |
Małe |
Termin owocowania: |
Wczesny |
Zastosowanie: |
Na podpory, pergole, altanki Z pysznymi owocami |