Winorosl (Vitis) ‘Alden’
Odmiana Amerykanska. Krzew rosnie bardzo silnie, pedy grube, mocne sztywne, wzniesione ku górze. Liscie bardzo duze, z trzema lub piecioma wyraznymi klapami, czesto zwiniete na obrzezach w dól, z zóltym unerwieniem, co sprawia, ze krzewy maja bardzo efektowny, dekoracyjny wyglad. Jesienia przebarwiaja sie na intensywny czerwony kolor. Grona sredniej wielkosci, raczej duze, z luzno osadzonymi jagodami. Jagody duze, kulisto-elipsodalne, aromatyczne, smaczne. Ze wzgledu na wysoka zdrowotnosc i bardzo obfite plonowanie odmiana wdzieczna i bardzo latwa w uprawie. Jedzenie winogron wzmacnia odpornosc organizmu na infekcje. Winogrona zawieraja równiez witamine A, która korzystnie wplywa na wzrok oraz witaminy z grupy B, które lagodza stres. Zawieraja zelazo i jod, które reguluja prace tarczycy.
Dojrzewanie: koniec wrzesnia.
Pielegnacja: Na poczatku listopada obsypujemy krzewy ziemia (torfem), robiac nad kazdym z nich ‘kopczyk’ ok. 30 cm wysokosci, zabezpieczamy po kilka najnizej polozonych oczek. W pierwszym roku po posadzeniu prowadzimy na 1 ped. Ciecie w nastepnych latach zalezy od przyjetych przez Panstwa sposobów prowadzenia i ciecia winorosli.
Sadzenie: Sadzimy 10-15 cm glebiej niz rosla w doniczce. Mniejsze rosliny sadzimy w zaglebieniu i przysypujemy ziemia dopiero jesienia. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwieksza mrozoodpornosc krzewów winorosli.