Firma Handlowo Usługowa M&M Stanisław Górny 13 34-105 Wysoka/Wadowic
NIP:737[zasłonięte]175-34 REGON:122[zasłonięte]646
Telefon +48 [zasłonięte] 029 522 +48 [zasłonięte] 411
email:[zasłonięte]@domowybrowarek.pl Nr GG 204358 |
|
Numer konta 191[zasłonięte]421411[zasłonięte]01048[zasłonięte]299
|
|
|
|
Regulamin – przeczytaj przed zakupem
Udzielam pełnej gwarancji, że zakupiony towar jest oryginalny oraz że do Ciebie dotrze
(UWAGA: nie dotyczy wysyłki listem w trybie zwykłym, który zawsze jest realizowany na wyłączną odpowiedzialność kupującego). Jeśli przesyłka zaginie lub zostanie uszkodzona, zawsze otrzymasz ode mnie zwrot pieniędzy lub nowy produkt dotyczy przesyłek poleconych jak i kurierskich.
Przesyłki są ubezpieczone.
Jeśli otrzymałeś produkt inny niż zamawiałeś:
- bardzo proszę o kontakt zanim wystawisz mi negatywa lub oczernisz jesteśmy tylko ludźmi i mi również może zdarzyć się pomyłka. Wyślij do mnie otrzymany produkt listem poleconym/paczką, a ja biorę na siebie wszelkie koszty, wyślę rzeczywiście kupiony towar.
Jeśli czas dostarczenia przesyłki się wydłuża:
- wysyłkę robię najszybciej staram się by było to tego samego dnia lub na drugi dzień w zależności do której godziny jest zakupiony towar jeśli jest do 12 wychodzi tego samego dnia Pojawiające się opóźnienia są zatem praktycznie zawsze związane z pracą Poczty Polskiej. Jeżeli stwierdzisz, że czas dostarczenia przesyłki znacznie przekroczył przewidziany termin odbioru ( dotyczy paczek 48 i paczek kurierskich , paczkoamty ) , skontaktuj się ze mną drogą e-mailową, podając swój login i numer aukcji. Bezzwłocznie podejmę interwencję.
Szybka i bezpieczna wysyłka
- Korzystam z usług Poczty Polskiej, Paczkomaty oraz firm kurierskiej DHL, z którą mam podpisaną umowę. Niezależnie od tego, ile kupisz przedmiotów, wszystkie je wyśle w jednej paczce - koszty wysyłki doliczasz tylko raz! W przypadku pojedynczych przedmiotów, ceny nadania listów i paczek są zawsze podane na aukcji. W przypadku zakupu większej ilości bardzo proszę o kontakt.
-W przypadku wysyłki większej ilości produktów, szczególnie z kilku aukcji, zalecam skorzystanie z usług firmy kurierskiej - koszt stały paczki do 30 kg to 14,99 zł (za pobraniem 25 zł). Jeżeli zdecydujesz się na skorzystanie z usług Poczty Polskiej w przypadku zakupu większej ilości bardzo proszę o kontakt ja wyliczę koszt przesyłki .
UWAGA: DLACZEGO ODRADZAM WYSYŁKĘ LISTEM ZWYKŁYM, NIEPOLECONYM?
- Przesyłki gina a niestety nie ma potwierdzenia nadania w związku z czym nie jestem w stanie sprawdzić co dzieje się z paczka listem ,
- wysyłam tylko na prosbe klienta,
- w przypadku zagubienia nie otrzymania paczki
NIE PONOSZĘ Z TEGO TYTUŁU ŻADNYCH KONSEKWENCJI
oraz nie akceptuję komentarzy negatywnych.
W przypadku uszkodzenia paczki
- kurier - protokół szkodowy
- jakiekolwiek reklamacje dotyczące zawartości przesyłek kurierskich,będą rozpatrywane na podstawie protokołu szkodowego, który musi zostać wypełniony przy kurierze. Jest to ważne przede wszystkim dla Państwa, ponieważ w innym wypadku firma kurierska nie rozpatrzy pozytywnie zgłoszonych pretensji.
- odbierający paczkę ma pełne prawo aby rozpakować ją przy kurierze i sprawdzić, czy wszystko się zgadza. Jeżeli coś jest nie tak - niezbędne jest sporządzenie protokołu szkodowego.
|
|
|
|
|
”Procesy zachodzące podczas fermentowania brzeczki piwnej są dość dobrze poznane i zdefiniowane naukowo, to przygotowanie każdej warki jest nowym wyzwaniem , eksperymentem i zabawa , ponieważ zarówno oferta ekstraktów słodowych jak i mozliwości wzbogacania smaku piwa są bardzo szerokie”
Winomierz
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).
Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu).
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.
Charakterystyka produktu:
Głównymi elementami miernika są:
- probówka - do przeprowadzenia pomiaru,
- pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %
Badanie moszczu:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
Przykład:
Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %.
UWAGA:
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
- obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie),
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),
Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło22 do 25 Blg°. Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.
Badanie brzeczki piwnej:
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).
|
|
|
|
|
|
| |
|