Kilka słów o nas:
Jesteśmy legalnie działającą firmą, na wszystkie zakupy wystawiamy paragon lub na życzenie Faktura Vat.
Naszą pasją jest wszystko co możemy wytworzyć domowymi sposobami, prawie tak jak robili to nasi przodkowie. Od lat poszerzamy swoje zainteresowania i ulepszamy technologie tworzenia naszych specjałów. Samodzielnie wytwarzamy wina, piwa, miody pitne, nalewki, wódki smakowe, pieczemy chleb, wędzimy wędliny domowe, robimy domowe przetwory i sery. Oprócz tego uprawiamy ogród, skąd bierzemy wiele produktów, do tego nasze hobby to też wędkarstwo i akwarystyka.
Przedmioty zakupione na wszystkich naszych aukcjach pakujemy w jedną paczkę.
Przy każdym przedmiocie staramy się podawać jego wagę i koszty całkowite można sobie obliczyć wg cennika. W razie wątpliwości proszę o kontakt w celu określenia kosztów przesyłki.
Koszty wysyłki:
Przy wpłacie na konto:
List polecony do 0,5kg: 4,5 zł, ekonomiczny, 6 zł priorytetowy
Paczka pocztowa do 1 kg: 9,5 zł - ekonomiczna, 11 zł - priorytetowa
Paczka pocztowa do 2 kg: 11 zł - ekonomiczna, 13 zł - priorytetowa
Paczka pocztowa do 5 kg: 13 zł - ekonomiczna, 14,5 zł - priorytetowa
kurier Siódemka do 30kg: 14,5zł
Za pobraniem:
Paczka pocztowa do 0,5 kg: 10,5 zł - ekonomiczna, 13,5 zł - priorytetowa
Paczka pocztowa do 1 kg : 12,5 zł - ekonomiczna, 15,5 zł - priorytetowa
Paczka pocztowa do 2 kg : 14 zł - ekonomiczna, 17 zł - priorytetowa
Paczka pocztowa do 5 kg : 16 zł - ekonomiczna, 19 zł - priorytetowa
kurier Siódemka do 30kg: 17,5zł
WINOMIERZ Multimierz - wskaźnik zawartości cukru i potencjalnego alk w winie waga 70g
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga, skala 0-30Blg oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).
Instrukcja użytkowania w komplecie.
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
Przykład:
Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %.
Uwaga:
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
- obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie),
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),
BADANIE BRZECZKI PIWNEJ
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).