Głównymi elementami miernikasą:
probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą dopomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).
Urządzenieto skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.
Pomiar stężeniacukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt
Zakres: od0 do 24°Blg
( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w1 L soku (moszczu).
Dla ułatwienia zakresy zalecanychstężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania winawyróżniono odpowiednimi kolorami:
-przed rozpoczęciemfermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg- obszar różowy
- zaraz po dodaniu kolejnych dawekcukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinnyprzekraczać 16°Blg – obszar żółty
- odczyt wkońcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich,mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony
Areometrten pozwala również w sposób pośredni określić stężeniealkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.
Użytkowanie :
Wcelu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielkąilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu.Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływakunosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.
Wartośćstężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy
Szerokość produktu: 2cm
Głębokośćproduktu: 2cm
Wysokość produktu: 25cm