BIOWIN MULTIWIN
MULTIMIERZ MIERNIK ZAWARTOŚCI CUKRU W MOSZCZU I POTENCJALNEGO ALKOHOLU W
WINIE I PIWIE
Nowość na rynku!
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w
stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).
Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu).
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.
GŁÓWNE ELEMENTY MIERNIKA
- pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %
- probówka - do przeprowadzenia pomiaru
BADANIE MOSZCZU
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną.
Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu.
Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał
dna i ścianek probówki.
Przykład:
Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %.
BADANIE BRZECZKI PIWNEJ
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.
Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°).
Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym
kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).
UWAGA:
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:
- obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie)
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne)
Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło22 do 25 Blg°.
Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji.
Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.
Wymiary:
Szerokość - 2 cm
Głębokość - 2 cm
Wysokość - 13 cm
Inne rodzaje mierników,środków ,akcesoriów i przyborów winiarskich na pozostałych
naszych aukcjach