WINOMIERZ / BALINGOMIERZ
Wskaźnik zawartości cukru w winie i pośrednio wskaźnik zawartości alkoholu w winie.
BIOWIN

Areometr jest urządzeniem wyskalowanym w stopniach Blg służącym do kontroli fermentacji wina, pomiaru zawartości cukru i pośredniego określania zawartości alkoholu w winie.
Funkcje Winomierza:
-
CUKROMIERZ / BALINGOMIERZ - Niezbędny do przygotowania nastawu. Pozwala na precyzyjne określenie ilości cukru w przygotowanym nastawie, porcjowanie cukru, jaki należy dodać aby uzyskać porządanie stężenie alkoholu w winie, oraz kontrolę wina w trakcie fermentacji. Szczególnie wskazane jest jego użycie w przypadku, gdy do przygotowania wina użyto kompotów, soków lub innych słodzonych wcześniej surowców.
-
WSKAŹNIK ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WINIE - Pośredni pomiar biorący pod uwagę zawartość cukru przed fermentacją i po niej. Na podstawie ilości cukru, jaka została przefermentowana z załączonej tabeli odczytuje się stężnie alkoholu w przygotowanym winie.
Kontrola fermentacji wina przy użyciu winomierza: Dla ułatwienia pracy z winomierzem na skali kolorami oznaczono poszczególne etapy fermentacji.
-
Kolorem czerwonym oznaczono maksymalne stężenie cukru przed rozpoczęciem fermentacji (nie powinno przekraczać 22 stopnie Blg).
-
Kolorem żółtym oznaczono stężnie cukru, jakie powinniśmy uzyskać po dodaniu kolejnych porcji cukru (nie powinno przekraczać 17 stopni Blg).
-
Kolorem zielonym oznaczono końcowe stężnie cukru dla win półsłodkich i wytrawnych.
Zakres pomiaru: od 0 do 24°Blg
(1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku lub moszczu)
Zawartość:
- wyskalowany w stopniach Blg areometr
- próbówka
- instrukcja obsługi
Sposób użycia:
- Do próbówki wlać badaną ciecz.
- Zanurzyć miernik - wskaźnik nie może dotykać ścianek i dna próbówki.
- Po ustaleniu poziomu zanurzenia miernika dokonać odczytu
UWAGA: Badany roztwór w chwili pomiaru powinien mieć temperaturę 20 - 21oC. Urządzenie jest wyskalowane do takiej temperatury, odczyt będzie najbardziej miarodajny.