Witam serdecznie i zapraszam do zapoznania się z produktami oferowanymi na tej i pozostałych aukcjach zapewniam że każdy produkt został pozytywnie zaopiniowany przez znane forum "C2H5OH" - kto jest forumowiczem ten już wszystko wie że chodzi o ....;) .....
Winomierz "3" skalowy
Witam mam do zaoferowania Państwu - winomierz 3 skalowy który ma szerokie zastosowanie przy produkcji win , piwa ,zacierów , oraz przy przygotowywaniu nastawów cukrowych pod drożdże turbo - cukrówki .
Aerometr jest skalowany w 20oC . Posiada 3 skale zależne względem siebie co jest bardzo istotne i powoduje niezmiernie łatwy odczyt , pomiar i natychmiastowe obliczenia czy to ilości cukru , potencjalnego stężenia alkoholu czy tez określenie czy wino jest już słodkie , półsłodkie czy wytrawne w etapie fermentacji . Najlepszy dla początkujących z uwagi iż skale podają przeliczenie już cukru w stosunku do oczekiwanego stężenia alkoholu - podany jest w gramach na każdy litr nastawu - gdzie wystarczy po pomiarach pomnożyć przez ilość litrów i dodać określoną ilość cukru - by osiągną maksymalne stężenie alkoholu , dodatkowym atutem są kolorowe 'znaczniki' informujące o zapoczątkowaniu fermentacji oraz jej zakończeniu
Winomierz posiada naniesione i zależne względem siebie skale określające :
- 0.980-1,120 ciężar właściwy w 20oC (Specific Gravity )
-0-270g – skala cukru g/l (Sugar Scale )
-5-17% -potencjalny alkohol przy zastosowaniu ilości cukru
( ten zakres w 99% jest wystarczający przy obecnie dostępnych drożdżach które wyrabiają średnio do 14-16 % )
Aerometr posiada kolorowe znaczniki informujące kiedy rozpocząć fermentację wina , piwa , nastawu /zacieru . Oraz kiedy fermentacja jest zakończona .
Bardzo precyzyjne i dokładne wyskalowanie umiejscawia ten
aerometr w pierwszej trójce a jakość /ceny jest bardzo dobra !!!
Znając charakterystykę stosowanych drożdży winiarskich , gorzelnianych , piwowarskich - dzięki "skali cukru' możemy precyzyjnie określić ilość cukru oraz ilość jaką dodać następnym razem by otrzymać maksymalne stężenie alkoholu zachowując przy tym wzorową gospodarkę 'dawkowania cukru' w taki sposób iż nie damy go za mało a tym bardziej za dużo -co było by już marnotrawstwem biorąc pod uwagą ceny cukru
Nie ma potrzeby przeliczania , obliczania ile i kiedy dodać cukier w przypadku win -tutaj wszystko jest ujęte na skalach
Przy winach wiadomo iż powinno startować fermentację w granicy 180 - 220 g cukru / litrze moszczu , wina - a mając mocniejsze drożdże które wyrabiają np 17% - dzięki różnicy którą sobie obliczmy ze skali wiemy ile dodać drugim razem cukru w momencie jak na naszej skali aerometru zobaczymy iż fermentacja jest w połowie 'pracy ' -zwykle jest to po 7-12 dniach w zależności od rodzaju drożdży i warunków .
Przy nastawach /zacierach - pod cukrówki znając możliwości drożdży możemy precyzyjnie ustalić dawkę cukru na raz - i kontrolować szybkość fermentacji aż do uzyskania ujemnego 'ciężaru właściwego' poniżej 1.000
Dodatkowo "etui" w które zapakowany jest winomierz stanowi bardzo trwały i poręczny cylinder /menzurkę - Menzurka /cylinder wykonana jest z tworzywa odpornego na alkohole , rozpuszczalniki itp.. Ile razy się każdemu z nas zdążyło potłuc bardzo kruchą probówkę dołączaną do alkoholomierzy ??? Tutaj nie ma takich szans . Ten cylinder można rzucać , deptać i się nie stłucze ;) .. dobre co ;) .. ( Przy zakupie tego winomierza dołączamy stopkę ułatwiającą stabilność i samoistne "stanie " cylindra )
A po skończonych pomiarach wkładamy do cylindra i zamykamy zatyczką a nawet jak nam upadnie to nie ulegnie stłuczeniu areometr - wystarczy go "zablokować ' w środku gąbką i będzie bezpieczny do kolejnej 'pracy" ;)
Winomierz 3 skalowy o zakresie 5-17% , długość - 230 mm .Zapakowany w estetyczne etui w którym można dokonać pomiaru nastwu
Winomierz jest porządnie zabezpieczony przed uszkodzeniem więc śmiało można wybierać opcję wysyłki listem poleconym 5,70 zł ;)
Na innej aukcji można nabyć drugi winomierz 3 skalowy o większym "potencjale ' - zakresie wraz z dodatkową 'stopką ' powodująca bardzo przydatny cylinder do wykonywania pomiarów .
Kupując kilka przedmiotów wszystko wysyłane jest jedną przesyłką a koszty wysyłki są po zakupie wysyłane na maila kupującego z danymi do wpłaty .
Jeżeli ktoś poszukuje dobrych i sprawdzonych drożdży do polecam : -Turbo 24h pure lub -Turbo 48h pure
oraz wolniejsze ( 5-6 dni fermentacji ) -Turbo Vodka STAR HYPER PURE . Powyższe drożdże są do cukrówek - dają bardzo dobre rezultaty jeżeli chodzi o jakość destylatu w stosunku do szybkości fermentacji - charakterystyka każdego gatunku znajdzie się na aukcjach dotyczących danego typu drożdży
Jeżeli nie wiesz jakich drożdży użyć proszę o kontakt razem coś doradzimy ;).
Zapraszam na pozostałe aukcje gdzie nie tylko drożdże zagoszczą ale i też areometry bardzo wysokiej klasy , pożywki , drożdże winiarskie , enzymy do zacierów zbożowych , płatki dębowe o różnym stopniu prażenia , markowe zaprawki do alkoholu najlepszych marek itp...
Nabywca składając ofertę kupna, udziela pełnomocnictwa sprzedającemu - firmie "bimber hobby" - do zawarcia umowy o świadczenie usług w jego imieniu z Pocztą Polską w celu przesłania za jej pośrednictwem zakupionego towaru. Przekazane na ten cel środki nie stanowią dodatkowego dochodu sprzedającego w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o podatku VAT. Pełnomocnictwo to służy zminimalizowaniu kosztów przesyłki i w żaden sposób nie obciąża dodatkowo kupującego. Dokonując zakupu kupujący zapoznał się z powyższymi informacjami .
Do każdego zakupionego przedmiotu dołączany jest dowód zakupu aby kupujący miał świadomość legalnego pochodzenia i miał możliwość reklamacji towaru .
|