|
Wydawnictwo - SGGW Rok - 2005 Stron - 56 Oprawa - MIĘKKA LAKIEROWANA Format - B5 STAN - NOWA Obecnie reaktywuje się uprawę winorośli w celu produkcji win gronowych. W 2003 roku było około 155 ha winnic skupionych w kilkuhektarowych plantacjach i niewielkich przydomowych uprawach. W związku ze stopniowym ocieplaniem się klimatu istnieją w Polsce bardzo korzystne warunki do uprawy winorośli. Uważa się, że możliwości uprawy tego krzewu istnieją na południe od linii łączącej ujście Warty, Kutno, Grójec, ujście Pilicy i Chełm. Zgodnie z obowiązującą Ustawą z 22 stycznia 2004 roku (DzU 34, poz. 292) wina gronowe mogą być produkowane tylko z owoców winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub jej krzyżówek z innymi gatunkami należącymi do rodzaju Vitis L., znajdującymi się na liście odmian dopuszczonych do uprawy w danym kraju Unii Europejskiej. Jeżeli w ciągu pięciu kolejnych lat średnia produkcja win gronowych w Polsce wyniesie co najmniej 25 000 hektolitrów, nasz kraj zostanie objęty przepisami Wspólnoty Europejskiej w sprawie wspólnej organizacji rynku wina i uprawy winorośli. W zamierzchłych czasach na terenie państwa polskiego zajmowano się głównie wytwarzaniem miodów pitnych, piwa i wódki (okowity). Obecnie produkowane są głównie wina owocowe, z których większość stanowią wina jabłkowe. Wina gronowe pochodzą głównie z importu i są przywożone w butelkach bądź luzem.
|