Wina owocowe i miody
Autor: Niklewicz Konrad
Ilość stron: 130
Książka jest nowa i nieużywana
Jest to reprint wydania z 1893 roku
Wina owocowe i miody Konrada Niklewicza to dziełko traktujące o wyrobie tychże trunków z polskich owoców. Niklewicz uważa, że ościenne kraje, a nawet Stany Zjednoczone, mają bogatą specyfikę i literaturę poświęconą produkcji wina, a wśród naszych publikacji brakuje zbioru o tej tematyce. Przeto postanowił napisać książkę, niewielkiej objętości, mającą zachęcić pszczelarzy i sadowników do produkcji rodzimych win owocowych i miodów. Okazało się, że książka cieszy się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko doczekała się dodruku, którego reprint postanowiliśmy wykonać. Dzieło zostało poszerzone o przepisy na wina z rodzynków, służące do uszlachetniania pośledniejszych gatunków, wina z liści i korzeni niektórych roślin, a także nowe wskazówki dotyczące sposobu fermentacji trunków. Znajdziemy tu przepisy na staropolskie jabłeczniki, wina z owoców leśnych, głogu, berberysu, soku brzozy, a także wino musujące i wermuth.
Spis treści:
1.Przedmowa 5
2.Przedmowa do drugiego wydania 9
3.Wstęp 11
4.O winie w ogólności 17
5.Owocobranie – Otrzymywanie moszczów z owoców 27
6.Jabłecznik i Gruszeczniak 37
7.Fabrykacya win z jagód leśnych i ogrodowych 45
8.Wino z malin – Maliniak 46
9.Porzecznik i Agrestniak 48
10.Wino z czarnych jagód leśnych 49
11.Wina rodzynkowe 53
12.Wina z owoców pestkowych - Wiśniak 65
13.Wina z Tarek 66
14.Wermuth owocowy 67
15.Wino z głogu 68
16.Wino z berberysu 70
17.Wino rabarbarowe 71
18.Wino z liści winnej latorośli 72
19.Wino z soku Brzozy 74
20.Wina musujące z owoców 76
21.Wina z miodu 83
22.Miody białe 97
23.Miód pośledni biały 98
24.Średniej dobroci miód 98
25.Miód wyborowy biały 99
26.Wino białe z miodu 101
27.Fermentacya czyli rozkład części składowych win i miodów 103
28.Butelkowanie win 117