Przedmiotem aukcji są pastylki czekoladowe CANDY MELTS, amerykańskiej firmy Wilton.
Pastylki Czekoladowe Candy Melts mają wspaniały smak i wyjątkowo gładką strukturę, dzięki czemu stanowią doskonałą podstawę do produkcji domowych czekoladek, polew lub czekoladowych lizaków. Pastylki występują w różnych kolorach. Można je również łatwo barwić przy użyciu dedykowanych barwników. Punktem wyjścia, do uzyskania dowolnego koloru, są pastylki białe, które w odróżnieniu od tzw. białej czekolady są rzeczywiście białe i pozwalają wiernie odwzorować całą paletę barw.
Pastylki Candy Melts są wyjątkowo łatwe w użyciu. Wystarczy je stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej i wlać do foremek. W przypadku precyzyjnych wzorów łatwiej jest użyć w tym celu rękawa cukierniczego. Po wlaniu masy, należy delikatnie stuknąć foremką o powierzchnię blatu, w celu usunięcia pęcherzyków powietrza. Następnie pozostawić masę do ostudzenia najlepiej w lodówce. Tworząc wzory kilkukolorowe, należy odczekać przed wlaniem kolejnej warstwy, aż zastygnie poprzedni kolor. Ostudzone czekoladki powinny z łatwością odchodzić od formy. Pozostałą masę można wielokrotnie topić, używając jej przy kolejnych projektach. Nie wymaga przechowywania w lodówce.
Topienie: W kuchence mikrofalowej: W pojemniku przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej podgrzewać zawartość opakowania przez 1 min. na 50% mocy lub na ustawieniu rozmrażania. Dokładnie wymieszać i powtarzać czynności w interwałach 30 sekundowych aż do uzyskania całkowicie rozpuszczonej i jednolitej masy. Pastylki czekoladowe można również topić w plastikowych woreczkach dekoratorskich. Należy wówczas postępować zgodnie z opisaną procedurą ugniatając woreczek pomiędzy podgrzewaniem. Kiedy masa będzie całkowicie rozpuszczona należy odciąć końcówkę woreczka i wypełnić foremki.
W kąpieli wodnej: Napełnić garnek wodą poniżej poziomu dna górnego naczynia. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wysypać pastylki do górnego naczynia i mieszać bez przerwy aż do całkowitego rozpuszczenia. Unikać napowietrzenia masy.
Uwaga: Masa może utracić konsystencję w przypadku przegrzania lub dodania płynu. W takim wypadku należy dodać 2 łyżeczki białego tłuszczu roślinnego typu „Planta” na każde 397g (1 opakowanie).
Formowanie: Wylać rozpuszczoną masę do foremek. Potrząsnąć lekko aby usunąć pęcherzyki powietrza. Pozostawić do zastygnięcia. W celu wyjęcia gotowych lizaków lub czekoladek odwrócić foremkę i delikatnie ją wygiąć.
Opakowanie zawiera 340 g.
Termin przydatności do spożycia: listopad 2012