Producent: Tan Tien Dat
Kraj pochodzenia: Wietnam
Materiał: stal nierdzewna
Dokładnie takie w jakich parzy się kawę w Wietnamie. Idealne dla tych, którzy nie mają ekspresów przelewowych, dużych zaparzaczy lub lubią sami delektować się filiżanką kawy i regulować jej siłę i aromat.
Zestaw składa się z:
Na zdjęciu przedstawione są 2 zestawy - jeden złożony (po lewej) i jeden rozłożony (po prawej). Na aukcji oferowany jest jeden zestaw. Oferowane zestawy nie mają graweru na pokrywce.
Zaparzanie kawy po wietnamsku
Nakładamy nakładkę z dziurkami na filiżankę/kubek.
Stawiamy pojemniczek na nakładce.
Do pojemniczka wsypujemy około 2-3 łyżeczki kawy (w zależności od tego jak mocną kawę lubimy…) i wyrównujemy jej powierzchnie delikatnie potrząsając pojemniczkiem na boki.
Delikatnie dociskamy i ubijamy kawę praską, po czym pozostawiamy praskę w pojemniczku, na kawie.
Wlewamy gorącą wodę do około 1/4-1/3 wysokości pojemniczka. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ powoduje on pęcznienie kawy i wydobywa jej aromat przed właściwym zaparzaniem.
Dopiero po około 20-30 sekundach, gdy kawa wchłonie całość wody, wlewamy gorącą (lecz nie wrzącą) wodę aż do wypełnienia pojemniczka i przykrywamy go pokrywką.
Zaparzanie i filtrowanie powinno potrwać 4-5 minut.
Po tym czasie, gdy całość wody spłynęła już do filiżanki, zdejmujemy przykrywkę, odwracamy ją i kładziemy na niej całą resztę zestawu. Jeśli chcemy, możemy ponownie dopełnić pojemniczek wodą, kontrolując przy tym poziom kawy w filiżance/kubku (najłatwiej gdy jest z czystego szkła).
Po odstawieniu pojemniczka do kawy możemy dodać cukier, mleko lub śmietankę.
W Wietnamie kawę podaje się ze słodkim skondensowanym mlekiem, dodając je przed zaparzeniem do filiżanki.
Po użyciu zestaw bardzo łatwo umyć i zachować w czystości.
Z filtrem należy postępować ostrożnie, ponieważ jego elementy mogą być gorące w trakcie i po zaparzaniu.
WYSTAWIAM FAKTURY VAT ZW