Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wietnamski filtr do kawy phin, mały 140ml

18-01-2015, 10:58
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 17 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 17 zł     
Użytkownik pishtaco
numer aukcji: 4973384372
Miejscowość Lublin
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 99   
Koniec: 18-01-2015 10:17:45
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Producent: Tan Tien Dat

 

Kraj pochodzenia: Wietnam

 

Materiał: stal nierdzewna

 

Dokładnie takie w jakich parzy się kawę w Wietnamie. Idealne dla tych, którzy nie mają ekspresów przelewowych, dużych zaparzaczy lub lubią sami delektować się filiżanką kawy i regulować jej siłę i aromat.

 

 

Zestaw składa się z:

 

  • nakładki z dziurkami na filiżankę/kubek (średnica 9cm, pasuje na filiżanki o średnicy u góry 5,7 - 8,8cm),
  • pojemniczka na kawę z dziurkami w denku, który umieszczamy na nakładce (średnica 6 cm, wysokość 5,5 cm). Pojemniczek ma dwa uchwyty z tworzywa po bokach chroniące przed poparzeniem.
  • małej praski z uchwytem, którą ubijamy kawę w pojemniczku,
  • pokrywki którą przykrywamy pojemniczek podczas zaparzania i na której możemy (po jej odwróceniu) postawić cały zestaw po zaparzaniu

 

Na zdjęciu przedstawione są 2 zestawy - jeden złożony (po lewej) i jeden rozłożony (po prawej). Na aukcji oferowany jest jeden zestaw. Oferowane zestawy nie mają graweru na pokrywce.

 

 

Zaparzanie kawy po wietnamsku

Nakładamy nakładkę z dziurkami na filiżankę/kubek.

Stawiamy pojemniczek na nakładce.

Do pojemniczka wsypujemy około 2-3 łyżeczki kawy (w zależności od tego jak mocną kawę lubimy…) i wyrównujemy jej powierzchnie delikatnie potrząsając pojemniczkiem na boki.

Delikatnie dociskamy i ubijamy kawę praską, po czym pozostawiamy praskę w pojemniczku, na kawie.

Wlewamy gorącą wodę do około 1/4-1/3 wysokości pojemniczka. Jest to bardzo ważny krok, ponieważ powoduje on pęcznienie kawy i wydobywa jej aromat przed właściwym zaparzaniem.

Dopiero po około 20-30 sekundach, gdy kawa wchłonie całość wody, wlewamy gorącą (lecz nie wrzącą) wodę aż do wypełnienia pojemniczka i przykrywamy go pokrywką.

Zaparzanie i filtrowanie powinno potrwać 4-5 minut.

Po tym czasie, gdy całość wody spłynęła już do filiżanki, zdejmujemy przykrywkę, odwracamy ją i kładziemy na niej całą resztę zestawu. Jeśli chcemy, możemy ponownie dopełnić pojemniczek wodą, kontrolując przy tym poziom kawy w filiżance/kubku (najłatwiej gdy jest z czystego szkła).

Po odstawieniu pojemniczka do kawy możemy dodać cukier, mleko lub śmietankę.

W Wietnamie kawę podaje się ze słodkim skondensowanym mlekiem, dodając je przed zaparzeniem do filiżanki.

Po użyciu zestaw bardzo łatwo umyć i zachować w czystości.

 

Z filtrem należy postępować ostrożnie, ponieważ jego elementy mogą być gorące w trakcie i po zaparzaniu.

 

 

 

WYSTAWIAM FAKTURY VAT ZW