WIERZBÓWKA KIPRZYCA
wierzbownica
sadzonka
przy zakupie na kwotę powyżej 150zł, po wpłacie na konto wysyłka
GRATIS
Prowadzimy sprzedaż roślin uprawianych w warunkach naturalnych na Podlasiu. Kupując masz gwarancję, że pochodzą z naszej uprawy. Rośliny są odporne na pogodę i szybko się klimatyzują - co jest ich wielkim atutem. Sprzedawane są sadzonki różnej wielkości co jest bardzo uzależnione od pory roku. Staramy się aby każdy klient był zadowolony z zakupu. Po otrzymaniu roślin, jeżeli są jakieś wątpliwości - skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy.
Rośliny wysyłane są według kolejności zamówień - po zaksięgowaniu wpłaty na konto, o każdej wysyłce poinformujemy mailem.
Wierzbówka kiprzyca jest wieloletnim ziołem, którego wysokość dochodzi od 70 cm do 1.5 m. Zioło to ma duże kwiaty koloru purpurowego. Owoc wierzbówki kiprzycy jest w kształcie brązowatej kapsuły otwartej z obydwu stron, z których wydobywają się dojrzałe, owalnego kształtu nasiona. Łodyga tego zioła jest gęsto ulistniona. Posiada liście lanceowatego kształtu. Kwiaty są koloru pupurowego, zebrane w stożkowate grona. Zioło to kwitnie od czerwca do lipca. Wierzbówka kiprzyca rośnie na każdym rodzaju gleby. Nowo rozkopane miejsca lub doły szybko porastają ziołem. Chociaż lubi także gleby żyzne, wilgotne.
ZASTOSOWANIE
Wierzbówka kiprzyca posiada właściwości ściągające oraz uśmierzające. Dzięki tym właściwościom zioło stosuje się w leczeniu rozwolnień, nadmiernego śluzu w organiźmie, zapalenia okrężnicy oraz w leczeniu jelita wrażliwego. Z wierzbówki kiprzycy przygotowywuje się maści, które są stosowane w celu łagodzenia problemów skórnych u dzieci. Zioło to jest z powodzeniem stosowane w Austrii oraz w Niemczech w leczeniu problemów związanych z prostatą.
Młode liście zioła są zbierane wiosną i latem, natomiast kłącza wczesną wiosna lub na jesieni. Liście dodaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Natomiast po ich ususzeniu i poddaniu procesowi fermentacji, przyrządza się z nich zieloną herbatę, która posiada właściwości nasenne oraz lekko uspokajające. Kłącza wierzbówki kiprzycy można jeść na surowo lub przerabiać na mąkę, którą następnie używa się do pieczenia chleba. Chleb upieczony z mąki wierzbówki kiprzycy posiada lekko orzechowy posmak. Jest bardzo zdrowy.
wszystkie kupione rośliny wysyłamy
w jednej przesyłce
wysyłka towaru wczesną wiosną według kolejności zamówień i wpłat
|