ZASTOSOWANIE:
ACTIVIT dostarcza niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju drożdży, co zapewnia ich optymalną aktywność we wszystkich fazach fermentacji. Efekty jego działania są najbardziej widoczne w środkowej fazie fermentacji, zapewniając całkowite odfermentowanie cukrów oraz eliminując problem spowolnienia i zatrzymania fermentacji.
MECHANIZM DZIAŁANIA:
ACTIVIT ogranicza możliwości deficytu przyswajalnych źródeł azotu i witamin, które w środkowej części fermentacji są bliskie wyczerpania. Odtruwa środowisko, wiążąc substancje hamujące proces fermentacji, takie jak średniocząsteczkowe kwasy tłuszczowe lub pozostałości środków chemicznych zawarte w moszczu. Podnosi zdolność przetrwania drożdży poprzez zwiększanie ich oporności na etanol.
SKŁAD:
Preparat zawiera w ściśle określonych proporcjach mieszaninę nieaktywnych komórek drożdżowych, ścian komórkowych i celulozy oraz soli amonowych. W składzie znajdują się pochodne nieaktywnych drożdży aminokwasy, witaminy (B1,B2,B5,B6,B12,PP cholina itp.) oraz minerały (np. Mg, Na, K, Ca).
SPOSÓB UŻYCIA:
ACTIVIT rozprowadzić w wodzie, moszczu lub winie w stosunku objętościowym 1:10. Dokładnie wymieszać, co ułatwi lepsze połączenie się z roztworem i bardziej równomierne rozprowadzenie go w nastawie.
DOZOWANIE:
20-40 g/ 100 L do moszczy owocowych.
40-60 g/100 L w celu wznowienia fermentacji.
Dodawać, do nastawu przed wprowadzeniem kultur drożdży.
Polecana do każdego rodzaju aktywnych drożdży winiarskich, gorzelniczych.
W ofercie posiadamy mniejsze większe opakowania 50g oraz 1 kg w atrakcyjnej cenie - znajdziesz je
na naszych aukcjach - zapraszamy.