Przedmiotem tej aukcji jest przepyszny i zdrowy miód wielokwiatowy. Zbiór 2012 rok.
W swojej ofercie posiadam ok. 150kg miodu wielokwiatowego. Przy zakupie większej ilości możliwość negocjacji ceny! W słoiku jest ok. 1,2kg Nasza pasieka przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od 1890r. pozyskiwanie miodu oparte jest na wieloletnim doświadczeniu i tradycji. Pasieka położona jest w Borach Tucholskich, w jednym z najczystszych regionów Polski, dzięki czemu miód, który pozyskujemy jest produktem ekologicznym, wysokiej jakości i zdrowym.
Wartościowe składniki miodu to przede wszystkim cukry proste - łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy organiczne, mikroelementy i enzymy. O kolorze miodu decydują barwniki roślinne oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez. Warto pamiętać, że krystalizacja to nie wada. Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy). Miodowe smakołyki Coś dla łasuchów: Żeberka miodowe przepis dla 2-4 osób Składniki: • 1 kg żeberek, • 3 łyżki miodu, • 4 łyżki brandy, • 3 łyżki oleju, • 2 łyżki sosu sojowego, • sól i pieprz do smaku, • oregano, tymianek, bazylia. Przygotowanie: Zioła, sól i pieprz zmieszać z miodem, żeberka pokroić na porcje, zanurzyć w sosie z brandy i sosu sojowego i odstawić do lodówki na 2 godziny. Nasmarować mięso miodem z przyprawami. Piec na ruszcie ok 10 minut z każdej strony. Płynne złoto na zdrowie Miód ma walory odżywcze i lecznicze. Jest łatwo przyswajalny. Zawarte w nim enzymy wiążą toksyny. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm człowieka. Miód dzięki swoim składnikom ma wyraźne działanie bakteriobójcze. stałe spożywanie miodu przez dzieci przyczynia się do szybkiego przyrostu ciała, wzmożonego rozwoju umysłowego i zwiększonej odporności na choroby. U osób dorosłych wyczerpanych pracą, miód powoduje szybką regenerację organizmu. Jest jedynym w swoim rodzaju środkiem odżywczym dla serca, a także lekiem przy niedomaganiach tego organu. Ogromne zalety miodu • Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe. Reguluje pracę wątroby i nerek. • Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny. Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie. • Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego. Jaki miód na schorzenia? • akacjowy - zalecany diabetykom, przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych oraz schorzenia nerek i przewodu moczowego. • lipowy - działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności. • gryczany - przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek przy grypach gorączkowych. Zawiera dużo biopierwiastków. • spadziowy - zawiera dużo białka, a tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii. Ze spadzi iglastej leczy nieżyt górnych dróg oddechowych. • rzepakowy - stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym przy zaparciach, przy schorzeniach wątroby, nerek i przewodu moczowego. • wrzosowy - znajduje zastosowanie w leczeniu prostaty. • wielokwiatowy - stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Jak każdy miód ma właściwości lecznicze serca i przy chorobach przeziębieniowych. Zalecane dawki miodu: • niemowlęta - 7 g dziennie w dwóch dawkach, • dzieci od 14 do 16 lat - 10-14 g w dwóch dawkach, • dorośli - 40-60 g dziennie w dwóch dawkach. Dolne ilości należy traktować jako dawki profilaktyczne, a górne stosować leczniczo. W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu, wskazane jest rozpuszczanie go w szklance lekko ciepłej wody i spożywanie dopiero po 10-12 godzinach. Spróbuj wielu smaków Jaśniejsze miody zazwyczaj są słodsze. Dlatego najczęściej warto dodawać je do deserów czy napojów. Miody o ciemnej barwie zazwyczaj mają bardzo wyrazisty i konkretny smak. Świetnie komponują się z marynatami mięsnymi czy sosami. Nadają charakterystyczny smak także pieczywu np. domowej roboty chlebom. Właściwie każda odmiana miodu ma inny smak. Najczęściej bardzo się od siebie różnią: • gryczany - ostry, • wielokwiatowy - łagodny, • rzepakowy - bardzo słodki, • wrzosowy - gorzkawy, • koniczynowy - lekko kwaskowaty. Opracowała : mgr inż. Monika Kamińska, dietetyk, specjalista żywienia W razie wątpliwości i chęci uzyskania większej ilości informacji proszę o kontakt: Agnieszka 503-[zasłonięte]-002 lub Andrzej 516-[zasłonięte]-811
koszt wysyłki dotyczy do 5 sztuk, powyżej cena sie zmienia zgodni z cennikiem dostawcy.