Przedmiotem tej aukcji jest przepyszny i zdrowy miód wielokwiatowy.Zbiór 2012 rok.
W swojej ofercie posiadam ok. 150kg miodu wielokwiatowego. Przy zakupie większej ilości możliwość negocjacji ceny!W słoiku jest ok. 1,2kgNasza pasieka przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od 1890r. pozyskiwanie miodu oparte jest na wieloletnim doświadczeniu i tradycji. Pasieka położona jest w Borach Tucholskich, w jednym z najczystszych regionów Polski, dzięki czemu miód, który pozyskujemy jest produktem ekologicznym, wysokiej jakości i zdrowym.
Wartościowe składniki miodu to przede wszystkim cukry proste - łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy organiczne, mikroelementy i enzymy. O kolorze miodu decydują barwniki roślinne oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez. Warto pamiętać, że krystalizacja to nie wada. Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy).Miodowe smakołykiCoś dla łasuchów: Żeberka miodowe przepis dla 2-4 osóbSkładniki:• 1 kg żeberek,• 3 łyżki miodu,• 4 łyżki brandy,• 3 łyżki oleju,• 2 łyżki sosu sojowego,• sól i pieprz do smaku,• oregano, tymianek, bazylia.Przygotowanie:Zioła, sól i pieprz zmieszać z miodem, żeberka pokroić na porcje, zanurzyć w sosie z brandy i sosu sojowego i odstawić do lodówki na 2 godziny. Nasmarować mięso miodem z przyprawami. Piec na ruszcie ok 10 minut z każdej strony. Płynne złoto na zdrowieMiód ma walory odżywcze i lecznicze. Jest łatwo przyswajalny. Zawarte w nim enzymy wiążą toksyny. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm człowieka. Miód dzięki swoim składnikom ma wyraźne działanie bakteriobójcze. stałe spożywanie miodu przez dzieci przyczynia się do szybkiego przyrostu ciała, wzmożonego rozwoju umysłowego i zwiększonej odporności na choroby. U osób dorosłych wyczerpanych pracą, miód powoduje szybką regenerację organizmu. Jest jedynym w swoim rodzaju środkiem odżywczym dla serca, a także lekiem przy niedomaganiach tego organu.Ogromne zalety miodu• Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe. Reguluje pracę wątroby i nerek.• Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny. Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.• Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego.Jaki miód na schorzenia?• akacjowy - zalecany diabetykom, przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych oraz schorzenia nerek i przewodu moczowego.• lipowy - działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności.• gryczany - przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek przy grypach gorączkowych. Zawiera dużo biopierwiastków.• spadziowy - zawiera dużo białka, a tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii. Ze spadzi iglastej leczy nieżyt górnych dróg oddechowych.• rzepakowy - stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym przy zaparciach, przy schorzeniach wątroby, nerek i przewodu moczowego.• wrzosowy - znajduje zastosowanie w leczeniu prostaty.• wielokwiatowy - stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Jak każdy miód ma właściwości lecznicze serca i przy chorobach przeziębieniowych.Zalecane dawki miodu:• niemowlęta - 7 g dziennie w dwóch dawkach,• dzieci od 14 do 16 lat - 10-14 g w dwóch dawkach,• dorośli - 40-60 g dziennie w dwóch dawkach.Dolne ilości należy traktować jako dawki profilaktyczne, a górne stosować leczniczo. W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu, wskazane jest rozpuszczanie go w szklance lekko ciepłej wody i spożywanie dopiero po 10-12 godzinach.Spróbuj wielu smakówJaśniejsze miody zazwyczaj są słodsze. Dlatego najczęściej warto dodawać je do deserów czy napojów. Miody o ciemnej barwie zazwyczaj mają bardzo wyrazisty i konkretny smak. Świetnie komponują się z marynatami mięsnymi czy sosami. Nadają charakterystyczny smak także pieczywu np. domowej roboty chlebom.Właściwie każda odmiana miodu ma inny smak. Najczęściej bardzo się od siebie różnią:• gryczany - ostry,• wielokwiatowy - łagodny,• rzepakowy - bardzo słodki,• wrzosowy - gorzkawy,• koniczynowy - lekko kwaskowaty.Opracowała : mgr inż. Monika Kamińska, dietetyk, specjalista żywieniaW razie wątpliwości i chęci uzyskania większej ilości informacji proszę o kontakt: Agnieszka 503-[zasłonięte]-002 lub Andrzej 516-[zasłonięte]-811
koszt wysyłki dotyczy do 5 sztuk, powyżej cena sie zmienia zgodni z cennikiem dostawcy.