Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

WIELOKWIATOWY MIÓD Z BORÓW TUCHOLSKICH EKOLOGICZNY

04-07-2012, 7:54
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 28 zł     
Użytkownik KRISWOZINA
numer aukcji: 2458006109
Miejscowość gostycyn
Zostało sztuk: 150    Wyświetleń: 17   
Koniec: 14-07-2012 10:55:17
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha




Przedmiotem tej aukcji jest przepyszny i zdrowy miód wielokwiatowy.
Zbiór 2012 rok.

 

 

W swojej ofercie posiadam ok. 150kg miodu wielokwiatowego. Przy zakupie większej ilości możliwość negocjacji ceny!
W słoiku jest ok. 1,2kg

Nasza pasieka przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od 1890r. pozyskiwanie miodu oparte jest na wieloletnim doświadczeniu i tradycji. Pasieka położona jest w Borach Tucholskich, w jednym z najczystszych regionów Polski, dzięki czemu miód, który pozyskujemy jest produktem ekologicznym, wysokiej jakości i zdrowym.

 


Wartościowe składniki miodu to przede wszystkim cukry proste - łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy organiczne, mikroelementy i enzymy. O kolorze miodu decydują barwniki roślinne oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez. Warto pamiętać, że krystalizacja to nie wada. Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy).
Miodowe smakołyki

Coś dla łasuchów: Żeberka miodowe
przepis dla 2-4 osób
Składniki:
•    1 kg żeberek,
•    3 łyżki miodu,
•    4 łyżki brandy,
•    3 łyżki oleju,
•    2 łyżki sosu sojowego,
•    sól i pieprz do smaku,
•    oregano, tymianek, bazylia.
Przygotowanie:
Zioła, sól i pieprz zmieszać z miodem, żeberka pokroić na porcje, zanurzyć w sosie z brandy i sosu sojowego i odstawić do lodówki na 2 godziny. Nasmarować mięso miodem z przyprawami. Piec na ruszcie ok 10 minut z każdej strony.
 
Płynne złoto na zdrowie
Miód ma walory odżywcze i lecznicze. Jest łatwo przyswajalny. Zawarte w nim enzymy wiążą toksyny. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm człowieka. Miód dzięki swoim składnikom ma wyraźne działanie bakteriobójcze. stałe spożywanie miodu przez dzieci przyczynia się do szybkiego przyrostu ciała, wzmożonego rozwoju umysłowego i zwiększonej odporności na choroby. U osób dorosłych wyczerpanych pracą, miód powoduje szybką regenerację organizmu. Jest jedynym w swoim rodzaju środkiem odżywczym dla serca, a także lekiem przy niedomaganiach tego organu.

Ogromne zalety miodu
•    Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe. Reguluje pracę wątroby i nerek.
•    Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny. Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.
•    Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego.

Jaki miód na schorzenia?
•    akacjowy - zalecany diabetykom, przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych oraz schorzenia nerek i przewodu moczowego.
•    lipowy - działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności.
•    gryczany - przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek przy grypach gorączkowych. Zawiera dużo biopierwiastków.
•    spadziowy - zawiera dużo białka, a tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii. Ze spadzi iglastej leczy nieżyt górnych dróg oddechowych.
•    rzepakowy - stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym przy zaparciach, przy schorzeniach wątroby, nerek i przewodu moczowego.
•    wrzosowy - znajduje zastosowanie w leczeniu prostaty.
•    wielokwiatowy - stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Jak każdy miód ma właściwości lecznicze serca i przy chorobach przeziębieniowych.

Zalecane dawki miodu:
•    niemowlęta - 7 g dziennie w dwóch dawkach,
•    dzieci od 14 do 16 lat - 10-14 g w dwóch dawkach,
•    dorośli - 40-60 g dziennie w dwóch dawkach.
Dolne ilości należy traktować jako dawki profilaktyczne, a górne stosować leczniczo. W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu, wskazane jest rozpuszczanie go w szklance lekko ciepłej wody i spożywanie dopiero po 10-12 godzinach.
Spróbuj wielu smaków
Jaśniejsze miody zazwyczaj są słodsze. Dlatego najczęściej warto dodawać je do deserów czy napojów. Miody o ciemnej barwie zazwyczaj mają bardzo wyrazisty i konkretny smak. Świetnie komponują się z marynatami mięsnymi czy sosami. Nadają charakterystyczny smak także pieczywu np. domowej roboty chlebom.
Właściwie każda odmiana miodu ma inny smak. Najczęściej bardzo się od siebie różnią:
•    gryczany - ostry,
•    wielokwiatowy - łagodny,
•    rzepakowy - bardzo słodki,
•    wrzosowy - gorzkawy,
•    koniczynowy - lekko kwaskowaty.
Opracowała : mgr inż. Monika Kamińska, dietetyk, specjalista żywienia

W razie wątpliwości i chęci uzyskania większej ilości informacji proszę o kontakt: Agnieszka 503-[zasłonięte]-002 lub Andrzej 516-[zasłonięte]-811

 

 

koszt wysyłki dotyczy do 5 sztuk, powyżej cena sie zmienia zgodni z cennikiem dostawcy.