Skład Olej z nasion lnianki ozimej - rydzu, tłoczony na zimno. charakteryzuje korzenny smak z wyraźną nutą cebuli i gorczycy, czysty, swoisty aromat i ruda barwa. Zawiera dużą ilość, ca 90% kwasów nienasyconych.
Pochodzenie Olej z nasion lnianki Camelina sativa i Camelina silvestris, należy do rodziny Cruciferae - krzyżowe. Lnianka ozima, rydz, rydzyk, lnicznik to znana od wieków roślina oleista uprawiana w Wielkopolsce. Olej zawiera ok. 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1. Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temp. +2 do +20 st. C, a po otwarciu butelki w lodówce.
Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w nienasycone kwasy tłuszczowe. Stosuje się go do kasz, ziemniaków, pieczywa, sera, ryb - śledzi, mięs, warzywnych sałatek, itp.
Wartości odżywcze w 100 ml
wartość energetyczna
3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz, w tym:
93 g
- kwasy tłuszczowe nasycone
7 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
32 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone
54 g
węglowodany, w tym:
0 g
- cukry
biało
sód
cholesterol
0 mg
błonnik