CUDOWNE OWOCE Z KTÓRYCH ZROBISZ PYSZNE WINO
ZASKOCZ SWOICH PRZYJACIÓŁ
* Mikoryzę zaliczamy do najlepszych „pomysłów” przyrody na poprawę wegetacji i zdrowotności roślin. W symbiozie mikoryzowej ze specyficznymi grzybami współżyje większość roślin zasiedlających ekosystemy lądowe.
* Mechanizm współpracy tak różnych organizmów zaczął kształtować się kilkaset milionów lat temu, gdy rośliny rozpoczynały zdobywać nowe siedliska na lądzie. Nawiązana wówczas współpraca roślin i grzybów okazała się na tyle korzystna, że wciąż trwa sprawdzając się w każdych warunkach środowiskowych. * Najważniejszą funkcją grzybów mikoryzowych jest ich zdolność do tworzenia „pomostu” pomiędzy glebą i rośliną: strzępki tych grzybów z jednej strony penetrują i kolonizują korzenie rośliny, z drugiej nawiązują bezpośredni kontakt z glebą.
* Dzięki nawet 1000 krotnemu powiększeniu strefy penetrowania gleby przez system „grzybo-korzeniowy” rośliny mikoryzowej, znacząco wzrasta przepływ wody i składników pokarmowych zwiększając możliwości wzrostu rośliny. Przy zachowaniu równowagi wzajemnego odżywiania partnerów symbiozy, rośliny mikoryzowe są przez to żywotniejsze i bardziej konkurencyjne w zasiedlaniu ekosystemów niż rośliny bez mikoryzy.
* Większą przeżywalność i ekspansywność roślin mikoryzowych wspomagają również inne funkcje mikoryzy: bierna i czynna ochrona systemu korzeniowego przed chorobami od-glebowymi roślin, modyfikacje środowiska biotycznego w strefie korzeniowej, sklejanie cząsteczek glebowych w gruzełki (agregaty) glebowe – co w sumie sprzyja również zwiększaniu żyzności gleby.
* Mikoryza jest zjawiskiem naturalnym, ale w warunkach ogrodniczej i szkółkarskiej produkcji roślin często eliminowanym poprzez stosowanie syntetycznych lub sterylizowanych podłoży wzrostowych i chemizację produkcji - wysokie dawki nawozów, stosowanie pestycydów.
* Tak wyprodukowane rośliny po przeniesieniu do środowiska glebowego mogą czasami „odnaleźć” partnera grzybowego, jednak pewność że mikoryza zostanie nawiązana daje zastosowanie właściwych dla danej grupy roślin szczepionek mikoryzowych, aplikowanych bezpośrednio do strefy korzeniowej roślin. Jest to najbardziej naturalna i zarazem przyjazna środowisku metoda wspomagania wzrostu i zdrowotności roślin użytkowych i ozdobnych.
STOSOWANIE: Opakowanie 250 ml wystarcza na 25 aplikacjj. Jedna aplilacja to ok 10 ml (jedna łyżeczka lub jedno naciśnięcie butelki).
- Rośliny kopane z gruntu z gołym korzeniem lub sadzone z doniczki 1-2 miejsca aplikacji
- Roślina sadzona w tym lub poprzednim roku 1 miejsce aplikacji
- Roślina 3-5 lat po posadzeniu 2-3 miejsca aplikacji
- Duże drzewa 5-6 miejsc aplikacji
- Drzewa rosnące w grupie 5-6 miejsc aplikacji
Należy odciąć końcówke z butelki, wykopać dołek przy roślinie na ok 10 cm głębokości, następnie wcisnąć ok 10 ml (jedna mała łyżeczka) mikoryzy do dołka po czym zakopać go i obficie podlać.
DZIAŁANIE MIKORYZY:
* lepsze zaopatrzenie w wodę i składniki mineralne *optymalny wzrost, kwitnienie i owocowanie *wyższa odporność na choroby *zwiększona tolerancja na stresy środowiskowe
NIE MA MOŻLIWOŚCI PRZEDAWKOWANIA
RAZ ZASTOSOWANA WYSTARCZA NA CAŁE ŻYCIE ROŚLINY !
ZAPRASZAMY NA INNE AUKCJE GDZIE ZNAJDĄ PAŃSTOW INNE MIKORYZY
Sprzedawane grzybnie pochodzą z renomowanej firmy MYKOFLOR i są wyłącznie najwyższej jakości, sprawdzane laboratoryjnie!!!
NA TEJ AUKCJI LICYTUJESZ:
- OPAKOWANIE żywej grzybni mikoryzowej- Winorośl- 250 ml. - Szczególowa instrukcje użytkowania.
|