Wielka księga nalewek autor: Andrzej Sarwa wydawca: Książka i Wiedza rok wydania: 2008 numer wydania: 3 ilość stron: 387 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]51351 format: 140x200 mm oprawa: twarda cena katalogowa: 45,00 zł nasza cena: 40,50 zł
Księga zawiera receptury na łatwe do wykonania domowym sposobem nalewki, wina, piwa i miody, którymi można się nie tylko leczyć, ale również sprawiać przyjemność podniebieniu. To cząstka tradycyjnych przepisów, typowych dla polskich dworków szlacheckich, wiejskich plebanii czy mieszczańskich salonów. Uzdrawiające moce zaklęte w roślinach wykorzystuje się od dawna do sporządzenia trunków o wybornym smaku i znakomitym zapachu, którymi miło się delektować, zwłaszcza w długie jesienne i zimowe wieczory. Ale zacząć je sporządzać można już teraz Spis treści:
Od Autora Nalewki, likiery, wina, piwa, miody... Agrest Akacja biała Aktinidia chińska Aloes Ananas Antypka Anyż gwiazdkowy Aralia mandżurska Arbuz Arcydziegiel litwor Arnika górska Aronia czarnoowocowa Aspalant prosty Babka lancetowata Banan chiński Bazylia pospolita Bażyna czarna Berberys zwyczajny Bez czarny Biedrzeniec anyż Bluszczyk kurdybanek Borówka amerykańska Borówka brusznica Borówka czernica Brekinia Brzoskwinia zwyczajna Brzoza brodawkowata Buk pospolity Burak ćwikłowy Bylica boże drzewko Bylica piołun Bylica pontyjska Bylica pospolita Cebula zwyczajna Ceratonia Chaber bławatek Chrzan pospolity Cidreira Cykoria podróżnik Cynamon biały Cynamonowiec cejloński Cytryna Cząber ogrodowy Czeremcha zwyczajna Czereśnia Czosnek pospolity Dąb bezszypułkowy Dereń właściwy Drapacz lekarski Dynia zwyczajna Dziewanna wielkokwiatowa Dziurawiec zwyczajny Figa pospolita Fiołek wonny Głóg dwuszyjkowy i głóg jednoszyjkowy Goryczka żółta Krakinform spzoo spis Goździkowiec korzenny Grejpfrut Grusza pospolita Guarana Herbata chińska Hyzop lekarskil Imbir lekarskil Jabłoń domowa Jaja Jałowiec pospolity Jarzębina Jasnotabiała Jemioła pospolita Jeżyna Jodła pospolita Kakaowiec właściwy Kalina koralowa Kardamon malabarski Kawa arabska Klon zwyczajny Kminek zwyczajny Kocanka piaskowa Kolendra siewna Koniczyna czerwona Konwalia majowa Koper ogrodowy Koper włoski Kozłek lekarski Krwawnik pospolity Lapacho Laur Laurowiśnia wschodnia Lawenda lekarska Lebiodka pospolita Leszczyna pospolita Lipa drobnolistna i lipa wielkolistna Lubczyk ogrodowy Lukrecja gładka Łopian większy Macierzanka piaskowa Majeranek ogrodowy Malina czarna i malina czerwona Mandarynka Marchew zwyczajna Melisa lekarskal Melon Miechunka peruwiańska Mierznica czarna Mięta kędzierzawa Mięta pieprzowa Migdał ziemny Migdał zwyczajny Miłorząb chiński Miodunka plamista Miód Mleko Mniszek lekarski Morela zwyczajna Morwa biała i morwa czarna Muszkatołowiec wonny Nawłoć pospolita Nostrzyk żółty Oliwnik wąskolistny Oman wielki Orzacharjadalna Orzech włoski Ostrzyż długi Papryka roczna Perz właściwy Pieprz czarny Pierwiosnek lekarski Pietruszka zwyczajna Pięciornik gęsi Pięciornik kurze ziele Pigwa pospolita Pigwowiec japoński Piment Podbiał pospolity Pokrzywa zwyczajna Pomarańcza słodka i pomarańcza gorzka Pomidor porost islandzki Porzeczka czarna Porzeczka czerwona Poziewnik szorstki Poziomka pospolita Przetacznik bobowniczek Przytulia właściwa Przytulia wonna Rabarbar Rdest ostrogorzki Rdestptasi Rodiola różowa Rokitnik zwyczajny Rozmaryn lekarski Róża dzika i róża pomarszczona Róża jabłkowa Rumianek pospolity Ruta zwyczajna Salsefia Seler zwyczajny Serdecznik pospolity Skorzonera Słonecznik bulwiasty Słonecznik zwyczajny Sosna limba Sosna zwyczajna Szafran uprawny Szałwia lekarska Szałwia muszkatołowa Szanta zwyczajna Szczaw zwyczajny Szparag lekarski Śliwa ałycza Śliwa domowa Śliwa tarnina Świerk pospolity Tasznik pospolity Tatarak zwyczajny Truskawka Trybula ogrodowa Trzcina cukrowa Tymianek pospolity Tysiącznik Vilcacora Wanilia płaskolistna Warzuchalekarska Wiąz pospolity Wieloowocowe Wieloziołowe Wierzba biała Winorośl właściwa Wiśnia pospolita Woskownica europejska Yerba mate Żeń-szeń właściwy Żubrówka wonna Żurawina błotna Żyto zwyczajne Wykaz nalewek Indeks trunków
Indeks trunków: Ananasówka I Ananasówka II Anyżówka Bananówka I Bananówka II Bananówka III Bananówka na inny sposób Bazyliówka duńska Benedyktynka Biała starka moskiewska Brekiniak Brusznicówka duńska Brzoskwiniówka I Brzoskwiniówka II Crowberry (skandynawski sznaps na owocach bażyny czarnej) Cydr gruszkowy Cydr jabłkowy — jabłecznik I Cydr jabłkowy — jabłecznik II Cydr jarzębinowy (wino jarzębinowe) Cytrynówka Czeski likier orzechowy Dereniak Destylat mniszkowy Dubeltowa kminkówka gdańska Duńska miodówka wrzosowa Duński sznaps cytrynowy I Duński sznaps cytrynowy II Duński sznaps dziurawcowy Duński sznaps brzoskwiniowy Duński sznaps bzowy Duński sznaps cynamonowy Duński sznaps dziurawcowy Duński sznaps gruszkowy Duński sznaps imbirowy Duński sznaps jagodowy Duński sznaps jałowcowy Duński sznaps kardamonowy Duński sznaps mandarynkowy Duński sznaps miętowy Duński sznaps pięciornikowy Duński sznaps pomarańczowy Duński sznaps poziomkowy Duński sznaps rodzynkowy Duński sznaps różany Duński sznaps tarninowy Duński sznaps tymiankowy Duński sznaps waniliowy Duński sznaps z kwiatów mniszka lekarskiego Duński wytrawny sznaps z czarnej porzeczki Eliksir czosnkowy Figówka Gin porzeczkowy „Gorący" napój miętowy Gorzka żołądkowa I Gorzka żołądkowa II Gorzka żołądkowa III Gruszkówka o. Atanazego P. Sławiń-skiego Herbatówka rooibos Jałowcówka I Jałowcówka II Jarzębiak Jeżynówka wytrawna na sposób duński Kminkówka inaczej I Kminkówka inaczej II Krupnik staropolski Likier antypkowy Likier anyżowy Likier arcydzięgielowy Likier aroniowy Likier berberysowy Likier borówkowy I Likier borówkowy II Likier borówkowy III Likier borówkowy IV Likier brzoskwiniowy Likier bzowy I Likier bzowy II Likier bzowy III Likier ceratoniowy Likier czekoladowy I Likier czekoladowy II Likier dereniowy I Likier dereniowy II Likier fiołkowy I Likier fiołkowy II Likier galliano Likier gruszkowy Likier gruszkowy II Likier jabłkowy Likier jagodowy I Likier jagodowy II Likier jagodowy III Likier jajeczno-kakaowy Likier jajeczno-waniliowy Likier jajeczny I Likier jajeczny II Likier jajeczny III Likier jajeczny IV Likier jajeczny V Likier jałowcowy Likier jarzębinowy I Likier jarzębinowy II Likier jeżynowy I Likier jeżynowy II Likier kalinowy Likier kawowy I Likier kawowy II Likier kawowy III Likier kawowy W Likier kminkowo-kolendrowy Likier kminkowy I Likier kminkowy II Likier korzenny I Likier korzenny II Likier korzenny III Likier lukrecjowy Likier malinowy I Likier malinowy II Likier malinowy III Likier mandarynkowy Likier melonowy Likier migdałowy Likier mleczny Likier morelowy Likier na kwiatach pomarańczy Likier na pestkach wiśniowych Likier orzechowy Likier orzechowy („Nocino") Likier pigwowcowy Likier pigwowy I Likier pigwowy II Likier pigwowy III Likier piwno-kawowy Likier porzeczkowy Likier poziomkowy Likier rokitnikowy I Likier rokitnikowy II Likier rosyjski Likier różany I Likier różany II Likier rumowy Likier tarninowy Likier truskawkowy I Likier truskawkowy II Likier truskawkowy III Likier waniliowy Likier waniliowy II Likier wieloowocowy Likier winny Likier wiśniowy I Likier wiśniowy II Likier wiśniowy III Likier wiśniowy IV Likier wyborny Likier z czerwonej porzeczki I Likier z czerwonej porzeczki II Likier z kiwi woluminpl spis Likier z marchwi Likier z mięty kędzierzawej Likier z owoców dzikiej róży I Likier z owoców dzikiej róży II Likier z porostu islandzkiego Likier ze śliweczek ałyczy Likier żurawinowy I Likier żurawinowy II Likier żytni Likier żytnio-aroniowy Likier żytnio-poziomkowy Listkówka borówkowa Listkówka różana I, czyli „koniak" o. Atanazego P. Sławińskiego Listkówka różana II Malinówka „na prędko" Melisówka Miodówka lipowa na sposób norweski Miód bernardyński (trójniak) sycony Miód dębiak (czwórniak) Miód kasztelański (półtorak) Miód litewski (dwójniak) Miód pitny chmielowy Miód polski (dwójniak) Miód różany Mleko cytrynowe Nalewka agrestowa Nalewka agrestowa II Nalewka agrestowa III Nalewka agrestowa IV Nalewka ananasowa Nalewka anyżowa Nalewka araliowa Nalewka arbuzowa Nalewka arnikowa Nalewka aroniowa I Nalewka aroniowa II Nalewka bakaliowa Nalewka berberysowa Nalewka bluszczykowa Nalewka borówkowa Nalewka brzoskwiniowa I Nalewka brzoskwiniowa II Nalewka brzoskwiniowa III Nalewka buraczana Nalewka bzowa Nalewka cidreira Nalewka cudowna Nalewka cykoriowa Nalewka cynamonowa Nalewka cytrynowa I Nalewka cytrynowa II Nalewka cytrynowa słodka Nalewka cząbrowa Nalewka czereśniowa I Nalewka czereśniowa II Nalewka dereniowa I Nalewka dereniowa II Nalewka dyniowa Nalewka dziewannowa Nalewka dziurawcowa I Nalewka dziurawcowa II Nalewka egzotyczna na korze cynamonu białego Nalewka figowa Nalewka fiołkowa Nalewka grejpfrutowa Nalewka gruszkowo-porzeczkowa Nalewka herbaciana Nalewka hyzopowa Nalewka imbirowa I Nalewka imbirowa II Nalewka jabłkowa I Nalewka jabłkowa II Nalewka jałowcowa I Nalewka jałowcowa II Nalewka jarzębinowa I Nalewka jarzębinowa II Nalewka jarzębinowa III Nalewka jeżynowa I Nalewka jeżynowa II Nalewka jodłowa Nalewka kminkowa I Nalewka kminkowa II Nalewka kminkowa III Nalewka kocankowa Nalewka konwaliowa Nalewka korzenna na sposób francuski Nalewka korzenna ostra Nalewka krwawnikowa Nalewka laurowa Nalewka laurowiśniowa I Nalewka laurowiśniowa II Nalewka lawendowa Nalewka lebiodkowa Nalewka lubczykowa Nalewka majerankowa Nalewka malinowa I Nalewka malinowa II Nalewka mandarynkowa I Nalewka mandarynkowa II Nalewka mandarynkowa III Nalewka melisowa Nalewka melonowa Nalewka miechunkowa Nalewka mierznicowa Nalewka miętowa I Nalewka miętowa II Nalewka miętowo-anyżowa Nalewka migdałowa Nalewka miłorzębowa Nalewka miodowo-jabłkowa Nalewka miodunkowa Nalewka morelowa I Nalewka morelowa II Nalewka morwowa Nalewka muszkatołowa Nalewka na apetyt Nalewka na gorzkich pomarańczach Nalewka na guaranie Nalewka na korze lapacho Nalewka na korze yilcacory Nalewka na kwiatach koniczyny czerwonej Nalewka na kwiatach mniszka lekarskiego Nalewka na liściach czarnej porzeczki (listkówka) I Nalewka na liściach czarnej porzeczki (listkówka) II Nalewka na liściach yerba matę Nalewka na migdałach ziemnych Nalewka na orzechach laskowych Nalewka na orzeszkach bukowych Nalewka na orzeszkach limby Nalewka na orzeszkach ziemnych Nalewka na owocach borówki amerykańskiej Nalewka na owocach czarnej porzeczki I Nalewka na owocach czarnej porzeczki II Nalewka na owocach czarnej porzeczki III Nalewka na owocach czarnej porzeczki IV Nalewka na owocach czarnej porzeczki V Nalewka na pączkach brzozowych Nalewka na pączkach brzozowych z propolisem Nalewka na płatkach dzikiej róży Nalewka na rodzynkach brazylijskich Nalewka na rucie Nalewka na słoneczniku bulwiastym Nalewka na suszonych gruszkach Nalewka na suszonych jabłkach Nalewka na szałwii lekarskiej Nalewka na szałwii muszkatołowej Nalewka na szypułkach owoców wiśni Nalewka na zielu przytulił Nalewka na złotym korzeniu Nalewka nostrzykowa Nalewka omanowa Nalewka orzechowa I Nalewka orzechowa II Nalewka perzowa Nalewka pięciornikowa Nalewka piołunowa Nalewka płucna I (przeciw gruźlicy płuc) Nalewka płucna II (przeciw krwotokom z płuc) Nalewka płucna III (przeciw nieżytowi oskrzeli) Nalewka podbiałowa Nalewka pomarańczowa Nalewka pomarańczowa gorzka Nalewka pomarańczowa gorzko-słodka Nalewka pomarańczowa słodka Nalewka pomidorowa Nalewka porzeczkowa Nalewka porzeczkowo-różana Nalewka poziewnikowa Nalewka poziomkowa I Nalewka poziomkowa II Nalewka poziomkowa III Nalewka poziomkowa IV Nalewka przeciw grypie i gorączce Nalewka przetacznikowa Nalewka rabarbarowa Nalewka rdestowa Nalewka rodzynkowa Nalewka rokitnikowa Nalewka rozmarynowa Nalewka rumiankowa Nalewka sandomierska ostra I Nalewka sandomierska ostra II Nalewka sercowa I Nalewka sercowa II Nalewka sercowa III (stosowana w dusznicy bolesnej) Nalewka serdecznikowa Nalewka słonecznikowa Nalewka sosnowa Nalewka szafranowa Nalewka szantowa Nalewka szwedzka na zielu bylicy czarnomorskiej, „morskim piołunie" Nalewka śliwkowa Nalewka tabasco Nalewka tarkowa I Nalewka tarkowa II Nalewka tarkowa III Nalewka tasznikowa Nalewka tatarakowa I Nalewka tatarakowa II Nalewka truskawkowa I Nalewka truskawkowa II Nalewka trybulowa Nalewka typu absynt Nalewka tysiącznikowa Nalewka uspokajająca I Nalewka uspokajająca II Nalewka walerianowa Nalewka waniliowa Nalewka warzuchowa Nalewka wiązowa Nalewka wieloowocowa I Nalewka wieloowocowa II Nalewka wierzbowa Nalewka winogronowa Nalewka wiśniowa I Nalewka wiśniowa II Nalewka wiśniowa III Nalewka wiśniowa IV Nalewka wiśniowa V Nalewka wiśniowa gorzkawa Nalewka wiśniowa na sposób francuski Nalewka witaminowa Nalewka wyborna z owoców czarnej porzeczki o. Atanazego P. Sławińskiego Nalewka z czarnej porzeczki, maliny i wiśni Nalewka z czarnej maliny I Nalewka z czarnej maliny II Nalewka z czerwonej lub białej porzeczki Nalewka z czerwonej porzeczki Nalewka z drapacza Nalewka z korzenia łopianu z propolisem Nalewka z nawłoci pospolitej Nalewka ziołowo-korzenna Nalewka złota Nalewka żeńszeniowa Nalewka żurawinowa I Nalewka żurawinowa II Napój „gorące mleko" Napój mleczny Napój pomarańczowy bozen Niemiecki likier jajeczny Niemiecki napój miodowy „łapanie niedźwiedzia" Niemiecki sznaps imbirowo-ziołowy Niemiecki sznaps jarzębinowy Niemiecki sznaps lukrecjowy Niemiecki sznaps mandarynkowy Norweski sznaps z owoców żurawiny błotnej Oranginello Orzechówka duńska Orzechówka tyrolska (z południowego Tyrolu) Pieprzówka duńska Pikantny sznaps z owoców chili lub innej ostrej papryki „Piwo" brusznicowe Piwo jałowcowe Piwo świerkowe Polska orzechówka Pomarańczówka I Pomaraiiczówka II Pomarańczówka III Poncz berberysowy Porzeczkowa whisky Pruski miód Ratafia agrestowa Ratafia ananasowa Ratafia anyżowa Ratafia bananowa Ratafia bazyliowa Ratafia cytrynowa Ratafia czereśniowa Ratafia goździkowa Ratafia jeżynowa Ratafia malinowa I Ratafia malinowa II Ratafia miętowa Ratafia orzechowa (rosyjska) Ratafia pomarańczowa bądź mandarynkowa Ratafia porzeczkowa Ratafia renklodowa Ratafia winogronowa Ratafia wiśniowa Ratafia z kiwi I Ratafia z kiwi II Ratafia z pestek morelowych I Ratafia z pestek morelowych II Ratafia żurawinowa Rodzynkówka Rosyjska miodówka ziołowa Rosyjska nalewka agrestowo-malinowa Rosyjska nalewka borówkowo-wiśniowa Rosyjska nalewka czeremchowa Rosyjska nalewka czosnkowa Rosyjska nalewka Jerofieicz 14 ziół" Rosyjska nalewka klasztorna Rosyjska nalewka korzenna Rosyjska nalewka miodowo-buraczana Rosyjska nalewka morska Rosyjska nalewka na kwiatach oliwnika Rosyjska nalewka na suszonych śliwkach Rosyjska nalewka na zielu angielskim „gorzkie łzy" Rosyjska nalewka orzechowa Rosyjska nalewka ziołowa I Rosyjska nalewka ziołowa II Rosyjska nalewka żeńszeniowa Rosyjska nastojka na liściach berberysu Rosyjska nastojka pieprzowa Rosyjska ratafia troista Rosyjska wódka myśliwska Rosyjski likier anyżowy Rosyjski likier jabłkowy Rosyjski likier kakaowy Rosyjski likier różany Rosyjski napój jabłeczny Rosyjski szmaragdowy likier agrestowy Rum ananasowy Rum gruszkowy Rum morelowy Rum poziomkowy Sandomierska nalewka morelowa I Sandomierska nalewka morelowa II Sandomierska nalewka na zielu bylicy pospolitej Skandynawska nalewka na liściach woskownicy Skandynawska nalewka na owocach anyżu gwiazdkowego Skandynawska nalewka na przytulii wonnej Skandynawska nalewka na zielu bylicy boże drzewko Skandynawski sznaps goździkowy Skandynawski sznaps kolendrowy Skandynawski sznaps koprowy Skandynawski sznaps malinowy Słodki trunek malinowy „Sok malinowy dla dorosłych" Starka Jerofieicza Sznaps z owoców czereśni ptasiej (dzikiej) Szwajcarski sznaps melisowy Szwedzki sznaps pomarańczowy Szwedzki sznaps z korzeni cykorii Szwedzki sznaps z korzeni mniszka lekarskiego Śliwowica I Śliwowica II Tarniówka Truneczek bzowy Truneczek kawowy Truneczek malinowy Truneczek porzeczkowy Truneczek rokitnikowy Truneczek różany Truneczek śliwkowy Truneczek wieloowocowy Truneczek wiśniowy Truneczek żołędziowy Trunek różany Whisky bzowa Wino akacjowe I Wino akacjowe II Wino aloesowe Wino arcydzięgielowe Wino babkowe Wino bazyliowe Wino bławatkowe I Wino bławatkowe II Wino brzozowe (z soku brzozowego) Wino bylicowe Wino bzowe Wino cebulowe Wino chrzanowe Wino czosnkowe Wino dziurawe owe Wino fenkułowe I Wino fenkułowe II Wino goryczkowe I Wino goryczkowe II Wino gorzkie sercowe I Wino gorzkie sercowe II Wino jarzębinowe Wino jemiołowe Wino jeżynowe Wino klonowe (z soku klonowego) Wino koprowe Wino lipowe I Wino lipowe II Wino malinowe Wino marchwiane Wino melisowe Wino morwowe Wino oczyszczające Wino pierwiosnkowe I Wino pierwiosnkowe II Wino pietruszkowe I Wino pietruszkowe II Wino piołunowe Wino pokrzywowe Wino porzeczkowe Wino rdestowe z rdestu ostrogorzkiego Wino różane I Wino różane II Wino różane III Wino różane IV Wino selerowe I Wino selerowe II Wino szczawiowe Wino szparagowe Wino świerkowe Wino tarninowe Wino wiśniowe Wino wzmacniające I Wino wzmacniające II Wino z głogu Wino z jasnoty białej I Wino z jasnoty białej II Wino z mniszka lekarskiego Wino z owoców dzikiej róży Wino z pigwowca Wino z pigwy I Wino z pigwy II Wino z salsefii Wino z żyta Wino ze skorzonery Wiśniak Wiśniówka wytrawna inaczej Wódka brekiniówka wytrawna Wódka brzoskwiniówka wytrawna Wódka bzowa Wódka cebulowa Wódka czereśniówka I Wódka czereśniówka II Wódka herbatówka I Wódka herbatówka II Wódka herbatówka III Wódka herbatówka z kłączem rabarbaru Wódka islandzka Wódka jabłeczna wytrawna Wódka jagodówka Wódka jarzębinowa o zapachu migdałów Wódka jarzębinówka wytrawna Wódka macierzankowa Wódka morelówka wytrawna Wódka pieprzówka Wódka porzeczkowa Wódka śliwkówka Wódka wiśniówka typu kirsch Wódka wiśniówka wytrawna Wódka z jeżyn „Staff Wódka z kaliny koralowej Zitronello Zitronello Brasil Żubrówka ... |