historycznySquad
Eugeniusz GarbacikWieś duńska dawniej i dziśKrakow 1946200 s., 24 cmstan dobry (przebarwienie okładki)
SPIS RZECZY
Wstęp
Część I
PODŁOŻE HISTORYCZNE
1. Wieś pierwotna...................... 11
2. Poddaństwo chłopów.................... 14
3. Na manowcach polityki gospodarczej (Merkantylizm duński) . . 20
4. Eozwój gospodarki rolnej................. 24
Część II
ZNIESIENIE PODDAŃSTWA, PAŃSZCZYZNY I WSPÓLNOTY WIEJSKIEJ ORAZ UWŁASZCZENIE CHŁOPÓW
(1786—1813)
1. Eozwój myśli o reformach i pierwsze próby......... 27
2. Wielka komisja rolna — zniesienie poddaństwa chłopów .... 30
3. Uregulowanie stosunku czynszowego i likwidacja pańszczyzny . 31
4. Ziemia staje się własnością chłopów............. 32
5. Zniesienie wspólnoty wiejskiej............... 33
6. Wpływ reform na rozwój gospodarstwa wsi duńskiej..... 34
Część III UPADEK I ODRODZENIE DANII (1813—1850)
1. Bankructwo państwa.................... 36
2. Kryzys rolny (1818—28).................. 38
3. Lata pokryzysowe
a) Dopasowanie gospodarstwa do normalnych warunków ... 42
b) Rozwój idei demokiatycziio-liberalnej........... 43
Część IV ROZKWIT WSI DUŃSKIEJ
1. Warunki ogólne....................... 46
2. Rozwój ekonomiczny duńskiego rolnictwa od połowy 19 wieku 50
3. Struktura agrarna Danii.................. 60
4. Państwowa parcelacja gruntów i tworzenie gospodarstw ..państwowych husmenów"................... 64
5. Wpływ parcelacji na produkcję i zatrudnienie........ 70
6. Oświata rolnicza...................... 78
7. Organizacja rolnictwa................... 83
8. Organizacja kredytu i zadłużenie duńskiego rolnictwa..... 89
9. Ruch spółdzielczy
Uwagi wstępne...................... 99
a) Zasady.........................100
b) Rodzaje spółdzielni
I. Spółdzielnie spożywców............... 105
II. Mleczarnie spółdzielcze............... 108
III. Rzeźnie spółdzielcze................. 113
IV. Inne spółdzielnie.................- 118
c) Uwagi i zestawienia ogólne................ 123
10. Postęp gospodarki polowej
Wzrost powierzchni uprawnej.............. 128
Postęp uprawy ziemi.................. 130
Maszyny i narzędzia rolnicze............... 133
Produkcja polowa.................... 135
11. Rozwój gospodarki hodowlanej............... 142
Część V WALKA Z KRYZYSEM POWOJENNYM
1. Kształtowanie się ogólnych warunków zbytu.........156
2. Walka z kryzysem (1931—39)...............160
3. Najważniejsze rynki zbytu
Anglia......................... 167
Niemcy........................ 174
4. Rynki zbytu poszczególnych produktów rolnych....... 178
Zakończenie......................... 194
Źródła i literatura....................... 199