A gdyby jedna prosta
zmiana mogła Cię uchronić od
chorób serca, cukrzycy i
nowotworów?
Przez kilkadziesiąt lat pytanie
to fascynowało pewną grupę
zapalonych lekarzy i naukowców,
a wyniki ich badań, które mogą
zmienić Twoje życie, stały się
głównym przesłaniem przebojowego
filmu dokumentalnego WIDELECE
ZAMIAST NOŻY. Jak brzmi ich
recepta na zdrowie? Stosuj dietę
opartą na nisko przetworzonych
produktach roślinnych – to może
uratować Ci życie.
Jeśli wywraca to do góry nogami
Twoje obecne przekonania na
temat zaleceń żywieniowych,
wiedz, że eksperci stojący za
WIDELCEM ZAMIAST NOŻA nie
obawiają się obalania
dotychczasowych mitów. Dr
Caldwell Esselstyn w swojej
książce Prevent and Reverse
Heart Disease wyjaśnił, w
jaki sposób spożywanie mięsa,
nabiału i olejów uszkadza tkankę
wyścielającą nasze naczynia
krwionośne, powodując choroby
serca, zawały i udary. W
Nowoczesnych zasadach odżywiania,
opracowanych między innymi na
podstawie szeroko zakrojonych
badań epidemiologicznych
przeprowadzonych w Chinach, dr
Colin Campbell ukazał, że
nowotwory i inne choroby
zbierają największe żniwo, gdy
normę stanowi sposób żywienia
oparty na mięsie i nabiale,
natomiast zachorowalność
gwałtownie się obniża, jeśli
ludzie pozostają przy
tradycyjnych dietach roślinnych.
Obecnie coraz więcej ekspertów
podpisuje się pod stwierdzeniem,
że nic nie jest w stanie
zapewnić takich korzyści
zdrowotnych jak dieta oparta na
produktach roślinnych.
WIDELEC ZAMIAST NOŻA
otwiera przed ogromną liczbą
osób drogę do zdrowia usłaną
roślinami.
Książka zawiera:
- opinie wybitnych specjalistów,
którzy wystąpili w filmie
WIDELEC ZAMIAST NOŻA – dr. Neala
Barnarda, dr. Johna McDougalla,
Ripa Esselstyna – autora The
Engine 2 Diet, a także wielu
innych;
- przykłady sukcesów
odniesionych po przejściu na
dietę opartą na nisko
przetworzonych produktach
roślinnych – na przykład
historię San’Dery Prude’y, która
nie musi już przyjmować leków na
cukrzycę, schudła i czuje się
świetnie;
- informacje na temat
odpowiedniego bilansowania
zdrowej diety, bogatej w owoce,
warzywa, rośliny strączkowe i
nisko przetworzone produkty
zbożowe, w tym praktyczne
wskazówki dotyczące zmiany
sposobu żywienia i niezbędnych
przyrządów kuchennych;
- 125 przepisów mistrzów kuchni
roślinnej: od śniadaniowych
muffinów owsianych z borówkami,
poprzez słonecznie pomarańczową
zupę-krem z ignamów, po polentę
z czosnkiem i rozmarynem oraz
kruche ciasto malinowo-gruszkowe
– pyszne, zdrowe potrawy na
każdy posiłek i na każdy dzień.
Widelec zamiast noża to
szczególna książka, która w
prosty, przystępny i obiektywny
sposób przedstawia korzyści
płynące z diet roślinnych w
leczeniu i profilaktyce chorób
cywilizacyjnych. Powstała we
współpracy z najwybitniejszymi
specjalistami, których
przełomowe badania naukowe
wyznaczały nowe kierunki rozwoju
nauk o żywieniu człowieka.
Zawarte w niej praktyczne i
łatwe przepisy na smaczne
potrawy są odbiciem obecnego
stanu wiedzy o optymalnym
sposobie żywienia.
„Nie
czekaj ze zmianami, aż przyjdzie
choroba. Działaj teraz. To takie
proste! Nasze ciała są idealnie
stworzone do diety opartej na
produktach roślinnych”.
Redakcja Magazynu „Vege”
Zabierz WIDELEC ZAMIAST
NOŻA do swojej kuchni!
Ta
książka to idealny punkt startu
dla osób poszukujących
optymalnego dla zdrowia sposobu
odżywiania – stanowi ona
skondensowane połączenie badań
naukowych, porad kulinarnych
oraz inspiracji.
Tymoteusz Chmielewski
Jarmuż – doskonałość w
odżywianiu
Widelec zamiast noża to
prawdziwa recepta na zdrowie -
lektura obowiązkowa dla każdego,
kto ceni swoje życie. Dzięki
postępowaniu zgodnemu ze
wskazówkami zawartymi w tej
książce wielu ludzi ma szansę
opóźnić lub całkowicie wykluczyć
konieczność przejścia na łaskę i
niełaskę nowoczesnej medycyny, a
zwłaszcza farmacji - przemysłu,
który utrzymuje się przede
wszystkim z chorób przewlekłych.
W publikacji można znaleźć
mnóstwo znakomitych przepisów
kulinarnych do wykorzystania we
własnej kuchni. Pozwolą one
czerpać z jedzenia zdrowie i
wiele przyjemności. Z całego
serca polecam Widelec
zamiast noża swoim
znajomym, przyjaciołom, członkom
rodziny, pacjentom, lekarzom i
dietetykom.
Lidia Trawińska
dietetyk, założycielka
Centrum Medycznego VIMED