KUPUJĄC KILKA PRZEDMIOTÓW
ZA PRZESYŁKĘ PŁACISZ RAZ
W ZALEŻNOŚCI OD WAGI I WIELKOŚCI
PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST
WIDELCE SZTUĆCE DO FONDUE DREWNIANE RĄCZKI 6 SZT. !!!
DŁUGOŚĆ ; 25,0 CM.
DŁUGOŚĆ DREWNIANEJ RĄCZKI ;8,5 CM.
Fondue (z fran. fondre – roztapiać się) – potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Włoszech.
Potrawa dawniej rozpowszechniona była głównie wśród górali szwajcarskich jako sposób na wykorzystanie suchego sera zimą. Niewielkim nakładem praktycznie w każdych warunkach można było przyrządzić danie smaczne i pożywne.
Jada się je zazwyczaj w większym gronie, bezpośrednio z garnka (zwanego "caquelon"), zanurzając w masie nabite na widelec pieczywo lub warzywa. Zależnie od regionu istnieją różne przepisy dotyczące przypraw i dodatków. Podstawowymi składnikami są zawsze sery, co najmniej w dwóch gatunkach, najczęściej ementaler, gruyère, appenzeller, białe wytrawne wino i kieliszek kirszu. Dodatek niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej ułatwia zemulgowanie serowo-winnej masy i zapobiega jej rozwarstwieniu (zwarzeniu). Typowymi przyprawami do fondue jest pieprz biały, gałka muszkatołowa i czosnek.
Przyrządza się także fondue mięsne (fondue bourguignonne), w którym masa serowa zastępowana jest gorącym olejem, a pieczywo na widelcach - wołowiną, oraz fondue czekoladowe. Wykształciła się również swoista etykieta jadania fondue.
STAN NA FOTO
ZAPRASZAM NA ŁOWY
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
Strona "o mnie"Wszystkie aukcje