Stanisław Kazimierz Wiąckowski, PRÓBA
EKOLOGICZNEJ OCENY ŻYWIENIA, ŻYWNOŚCI I SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH,
Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995, 14,5x20,5 cm, 284 str., oprawa
lakierowana, stan bardzo dobry.
Autor, prof. zw. dr hab. inż. Stanisław K. Wiąckowski jest
specjalistą w zakresie ekologii i ochrony środowiska człowieka, autorem około
350 prac naukowych i popularno-naukowych.
Od wielu lat pracuje także
nad zagadnieniami ekologicznych uwarunkowań chorób, a więc na styku medycyny i
ekologii. W związku z tym zajmuje się również wszystkimi zagadnieniami
ekologicznymi, które mają związek z medycyną. Są wśród nich: metody diagnozy,
(irydologia, diagnostyka wizualna, diagnostyka pulsu i języka), akupunktura oraz
medycyna orientu (Tradycyjna Medycyna Chińska, Ayurweda, leczenie kolorami).
Prezentowana książka stanowi krótką informację o makrobiotyce i jej
wielkim znaczeniu dla zdrowia człowieka. [Zakład Wydawnictw Medycyny Naturalnej]
Jest to książka o ekologii żywienia. Autor omawia skladniki pokarmowe
zawarte w żywności, nastepnie dokonuje przegladu ważniejszych pokarmów, jak:
napoje, mleko i produkty mleczne, mięso, zboża oraz wiele gatunków warzyw i
owocow. Przedstawia także wpływ temperatury (gotowania) na wartość pokarmow oraz
proporcje składników pokarmowych i ich znaczenie. [PWN]
SPIS TRESCI (skrócony)
I. Składniki pokarmowe
1. Podstawowe
pierwiastki: tlen, węgiel, wodór, azot
2.
Makroelementy (chlor, fosfor, magnez, potas, siarka, sod, wapń,
żelazo)
3. Mikroelementy (od aluminium do
wanadu)
4. Witaminy
5.
Błonnik
6. Białka
7.
Tłuszcze
8. Weglowodany
9. Sacharoza
10. Sól kuchenna
II. Napoje i
pokarmy
1. Woda
2. Mleko
i produkty mleczne
3.
Mieso
4. Zboża
5.
Warzywa
6. Owoce
III. Wybrane problemy
żywienia
1. Holistyczne podejście do problemów
zdrowia
2. Człowiek i energia
3. Pojęcie całościowego i częściowego pokarmu
4. Wpływ temperatury i gotowania na wartość pokarmu
5. Wpływ przechowywania pokarmów [przechowywanie w
niskiej temperaturze, suszenie, solenie, kiszenie lub fermentacja, wędzenie,
zamrażanie, konserwowanie (puszkowanie), chemiczne dodatki do żywności i środki
zabezpieczające, naświetlanie promieniami radioaktywnymi]
6. Proporcje pokarmów
IV. Niektóre problemy
żywienia w świetle medycyny orientalnej
1. Pokarmy i
prawo przeciwieństw
1.1. Ilość i
jakość: dużo i mało
1.2. Pokarmy
ekspansywne i ściągające
1.3. Pokarmy
kwaso- i zasadotwórcze
1.4. Pokarmy
ogrzewające i chłodzące
1.5. Pokarmy
stymulujące anabolizm lub katabolizm
2. Klasyfikacja
pożywienia według wpływu na poszczególne meridiany
Zakończenie
Piśmiennictwo
Indeks
Uwaga!!! Wystawiam także:
Stanisław Kazimierz Wiąckowski, A, B, C...
MAKROBIOTYKI
Obejrzyj inne moje
aukcje (mniejszy koszt wysyłki). Polecam formę płacenia z góry
przelewem na moje konto w:
- mBanku
-
Inteligo.
Wysyłam (2 razy w tygodniu) po zaksięgowaniu przelewu
listem poleconym ekonomicznym lub paczką (przy kilku książkach).
"ZA
POBRANIEM" wysyłam osobom mającym przynajmniej 5 (PIĘĆ) POZYTYWNYCH
KOMENTARZY.
Aby zaoszczędzić przy zakupie kilku
książek (na różnych aukcjach), proszę o kontakt przed wpłaceniem pieniędzy przez
PayU. Podam koszt wspólnej wysyłki - zgodny z wagą i cennikiem Poczty
Polskiej.
Jeżeli mieszkasz w Warszawie, możesz
odebrać książki z Ursynowa (niedaleko stacji metra
Stokłosy).