Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wiąckowski PRÓBA EKOLOGICZNEJ OCENY ŻYWIENIA spis

25-06-2015, 21:55
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 17.50 zł     
Użytkownik bizantyjka
numer aukcji: 5455270547
Miejscowość Warszawa Ursynów
Wyświetleń: 8   
Koniec: 25-06-2015 21:16:19

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Stanisław Kazimierz Wiąckowski, PRÓBA EKOLOGICZNEJ OCENY ŻYWIENIA, ŻYWNOŚCI I SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995, 14,5x20,5 cm, 284 str., oprawa lakierowana, stan bardzo dobry.


 Autor, prof. zw. dr hab. inż. Stanisław K. Wiąckowski jest specjalistą w zakresie ekologii i ochrony środowiska człowieka, autorem około 350 prac naukowych i popularno-naukowych.
 Od wielu lat pracuje także nad zagadnieniami ekologicznych uwarunkowań chorób, a więc na styku medycyny i ekologii. W związku z tym zajmuje się również wszystkimi zagadnieniami ekologicznymi, które mają związek z medycyną. Są wśród nich: metody diagnozy, (irydologia, diagnostyka wizualna, diagnostyka pulsu i języka), akupunktura oraz medycyna orientu (Tradycyjna Medycyna Chińska, Ayurweda, leczenie kolorami).
 Prezentowana książka stanowi krótką informację o makrobiotyce i jej wielkim znaczeniu dla zdrowia człowieka. [Zakład Wydawnictw Medycyny Naturalnej]


Jest to książka o ekologii żywienia. Autor omawia skladniki pokarmowe zawarte w żywności, nastepnie dokonuje przegladu ważniejszych pokarmów, jak: napoje, mleko i produkty mleczne, mięso, zboża oraz wiele gatunków warzyw i owocow. Przedstawia także wpływ temperatury (gotowania) na wartość pokarmow oraz proporcje składników pokarmowych i ich znaczenie. [PWN]


SPIS TRESCI (skrócony)


  I. Składniki pokarmowe
     1. Podstawowe pierwiastki: tlen, węgiel, wodór, azot
     2. Makroelementy (chlor, fosfor, magnez, potas, siarka, sod, wapń, żelazo)
     3. Mikroelementy (od aluminium do wanadu)
     4. Witaminy
     5. Błonnik
     6. Białka
     7. Tłuszcze
     8. Weglowodany
     9. Sacharoza
     10. Sól kuchenna
 II. Napoje i pokarmy
     1. Woda
     2. Mleko i produkty mleczne
     3. Mieso
     4. Zboża
     5. Warzywa
     6. Owoce
III. Wybrane problemy żywienia
     1. Holistyczne podejście do problemów zdrowia
     2. Człowiek i energia
     3. Pojęcie całościowego i częściowego pokarmu
     4. Wpływ temperatury i gotowania na wartość pokarmu
     5. Wpływ przechowywania pokarmów [przechowywanie w niskiej temperaturze, suszenie, solenie, kiszenie lub fermentacja, wędzenie, zamrażanie, konserwowanie (puszkowanie), chemiczne dodatki do żywności i środki zabezpieczające, naświetlanie promieniami radioaktywnymi]
     6. Proporcje pokarmów
IV. Niektóre problemy żywienia w świetle medycyny orientalnej
    1. Pokarmy i prawo przeciwieństw
       1.1. Ilość i jakość: dużo i mało
       1.2. Pokarmy ekspansywne i ściągające
       1.3. Pokarmy kwaso- i zasadotwórcze
       1.4. Pokarmy ogrzewające i chłodzące
       1.5. Pokarmy stymulujące anabolizm lub katabolizm
    2. Klasyfikacja pożywienia według wpływu na poszczególne meridiany
Zakończenie
Piśmiennictwo
Indeks


Uwaga!!! Wystawiam także: Stanisław Kazimierz Wiąckowski, A, B, C... MAKROBIOTYKI


Obejrzyj inne moje aukcje (mniejszy koszt wysyłki). Polecam formę płacenia z góry przelewem na moje konto w:
- mBanku
- Inteligo
.
Wysyłam (2 razy w tygodniu) po zaksięgowaniu przelewu listem poleconym ekonomicznym lub paczką (przy kilku książkach).
"ZA POBRANIEM" wysyłam osobom mającym przynajmniej 5 (PIĘĆ) POZYTYWNYCH KOMENTARZY.

Aby zaoszczędzić przy zakupie kilku książek (na różnych aukcjach), proszę o kontakt przed wpłaceniem pieniędzy przez PayU. Podam koszt wspólnej wysyłki - zgodny z wagą i cennikiem Poczty Polskiej.


Jeżeli mieszkasz w Warszawie, możesz odebrać książki z Ursynowa (niedaleko stacji metra Stokłosy).