Sherry
Sherry to angielska nazwa hiszpańskiego wina wzmacnianego Jerez, pochodzącego z rejonu Jerez de la Frontera. Uprawiane tam winogrona Palomino i Pedro Ximenez zbiera się na początku września, delikatnie wyciska i tylko sok z pierwszego tłoczenia poddaje się fermentacji w celu wytworzenia sherry. Do końca listopada powstaje wytrawne wino o zawartości 11-12% alkoholu. W zależności od smaku i aromatu wino jest wzmacniane (destilado) w proporcji 50/50 aby uzyskać od 15,0% do 17,5% w zależności od przewidywanego przeznaczenia. Sherry dojrzewa w beczkach z północnoamerykańskiego dębu, który jest bardziej porowaty niż dęby hiszpańskie. Butelkowanie odbywa się przez zalewanie różnych ilości win na różnych etapach dojrzewania. Beczki pozostałe po procesie dojrzewania sherry tniemy na wiórka, które nadadzą Twoim grillowanym czy wędzonym potrawom specyficzny aromat i smak.
Sposób użycia:
Namocz wiórka przez okres od 30 do 60 minut. Wyciągnij wiórka z wody i umieść w specjalnej tubie/pojemniku.
- Jeśli stosujesz grill węglowy, włóż specjalny pojemnik/tubę z namoczonymi wiórkami bezpośrednio na rozżarzone węgle tuż przed rozpoczęciem grillowania.
- Jeśli stosujesz grill gazowy, to przed rozpoczęciem grillowania umieść pojemnik/tubę na osłonach palnika ale pod rusztem.
- Jeśli stosujesz grill elektryczny to ułóż pojemnik/tubę z namoczonymi wiórkami obok potraw na ruszcie.
Rozpocznij grillowanie gdy wiórka zaczynają dymić.
Dla uzyskania lepszego efektu, zamknij pokrywę grilla na czas przygotowania potraw.
Stosowanie wiórek wędzarniczych Cook In Wood poprawia walory smakowe przygotowywanych produktów oraz nadaje im niepowtarzalny aromat i barwę.
Produkt wykonany z beczek pochodzących z Hiszpanii. Opakowanie 360g.
Prawa autorskie zastrzeżone.