WELMAX ZESTAW NACZYŃ IDEALNE NA PREZENT ŚLUB ROCZNICĘSkład zestawu:
Naczynie średnie(1) z pokrywką(2) i termometrem średnica 20cm wysokość 80mm pojemność 2,5 litraNaczynie małe(3) z pokrywką(4) i termometrem średnica 16cm wysokość 90mm pojemność 1,8litraNaczynie(5) do gotowania na parze z pokrywką(6)średnica 24cm wysokość 124mmMiska duża(7) średnica 24cm wysokość 85mmMiska mała(8) średnica 20cm wysokość 80mmKoszyk(9) średnica 21cm wysokość 110mmPokrywka hermetyczna duża(10) średnica 24cmPokrywka hermetyczna mała(11) średnica 20cmTarka(12), może służyć również jako podkładka do gotowani a na parze średnica 20cmPierścień redukcyjny(13) średnica 24cmChwytak(14) do podnoszenia tarkiPrzyssawka(15)Razem 15 elementów!Cechy naczyń WelmaxPOKRYWKAPokrywka stanowi ważny element procesu gotowania. Została tak skonstruowana, by wspierać proces cyrkulacji pary, jaki ma miejsce w trakcie gotowania, zapewniając tym samym optymalne wykorzystanie wody znajdującej się w produktach. Pokrywka pozwala na długo zachować wysoką tempera turę wewnątrz naczynia. W trakcie gotowania na jej wnętrzu osadza się para wodna i w postaci kropli powraca do gotowanej potrawy [patrz rys. strona 18J. Zamknięty system cyrkulacji pary zmniejsza straty energii i pozwala zachować maksymalną ilość substancji odżywczych . a także doskonały wygląd i smak posiłków. Pokrywki naczyń Welmax posiadają odpowiednio wyprofilowany brzeg, dzięki czemu przy ich podnoszeniu krople wody pozostają na powierzchni co chroni przed oparzeniami.Nowatorski projekt pokrywek umożliwia wykorzystanie ich jako podstawki dla naczyń wystawianych na stół tworząc stabilną i estetyczną ekspozycję . Nie ma więc potrzeby przelewania zupy, kompotu czy też przekładania mięsa do osobnego naczynia. Dzięki naczyniom Welmax można je podać w bardzo szybki, prosty a przy tym elegancki sposób. Co więcej, specjalnie wyprofilowane brzegi dają możliwość wygodnego i eleganckiego zahaczenia pokrywki o uszko naczynia np. podczas gotowania lub podawania obiadu.Dzięki antyseptycznym właściwościom stali nierdzewnej oraz pionierskiej konstrukcji pokrywki naczynia Welmax można wykorzystać również do przechowywania potraw, wydłużając ich termin przydatności do spożycia.Pokrywka pozostawiona na nagrzanym naczyniu uszczelnia je w trakcie stygnięcia (na podobieństwo procesu pasteryzacji).W efekcie pokrywka może przywrzeć do naczynia tak silnie, że może pojawić się problem z jej podniesieniem. By problem ten zniknął wystarczy ponownie podgrzać naczynie.TERMOMETR Wszystkie pokrywki posiadają termometr pozwalający kontrolować temperaturę wewnątrz naczynia. Skala termometru odnosi się do optymalnych temperatur gotowania warzyw, tak by nie utraciły zawartych w nich cennych witamin i mikroelementów (zielony zakres). Gotowanie po traw mięsnych będzie wymagało oscylowania w górnym zakresie skali termometru (zielony zakres). Należy pamiętać jednak, że wskazania termometru są zawsze o kilkanaście stopni niższe niż faktyczna temperatura panująca przy dnie naczynia. Różnica ta gwarantuje właściwą cyrkulację pary i optymalne wykorzystanie wody znajdującej się w produktach. UWAGA! Należy pilnować by wskazówka termometru nie weszła na czerwone pole. Jeśli wskazówka wejdzie na czerwone pole na leży bezwzględnie zdjąć naczynie ze źródła ciepła. Przegrzanie stali może spowodować tęczowe przebarwienia na powierzchni. Przebarwienia nie są szkodliwe i nie wpływają w żaden sposób na funkcjonalność naczyń.SOKOWNIKDo dużego naczynia nalewamy wody, na nim ustawiamy naczynie do gotowania na parze a na jego dnie układamy owoce. Całość przykrywamy kulistą pokrywą (o większej powierzchni skraplania). Gęstość soku będzie zależeć od i ilości wody i owoców wykorzystanych w fazie gotowania, jeśli okaże się zbyt ma/a, wówczas wystarczy odparować nadmiar wody (źródło ciepła powinno być zmniejszone do minimum).PIEKARNIKNa dużym naczyniu umieszczamy pierścień redukcyjny, na nim z kolei średnią pokrywkę. Proces pieczenia wymaga swobodnej cyrkulacji powietrza, otwory w pierścieniu redukcyjnym zapewniają ten przepływ. Pieczoną potrawę układamy w środku naczynia na odwróconej tarce (można też użyć koszyczka).GOTOWANIE WIELOPOZIOMOWENaczynia Welmax zostały zaprojektowane w taki sposób, aby poszczególne elementy idealnie do siebie pasowały i pozwalały się łączyć w wielu różnorodnych konfiguracjach . Naczynia Welmax pozwalają więc na gotowanie w zestawach, tzw. poziomach. Oznacza to, że korzystając z jednego źródła ciepła możemy równocześni e przygotować kilka posiłków. Możliwa liczba kombinacji zależy od Państwa potrzeb i rodzaju gotowanych potraw. To właśnie dzięki temu naczynia Welmax pozwalają na duże oszczędności zarówno energii jak i czasu.WIEŻA INa dużym lub średnim naczyniu umieszczamy naczynie do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką.WIEŻA IINa średnim lub dużym naczyniu umieszczamy tarkę i przykrywamy miską. Na szczycie stawiamy małe naczynie. WIEŻA IIINa dużym lub średnim naczyniu stawiamy naczynie do gotowania na parze. na naczyniu do gotowania na parze umieszczamy pierścień redukcyjny z tarką. Przykrywamy miską. Na misce ustawiamy kolejne naczynie i przykrywamy pokrywką.WIEŻA IVNa dużym naczyniu stawiamy naczynie do gotowania na parze. na naczyniu do gotowania na parze umieszczamy pierścień redukcyjny z tarką. Przykrywamy miską. Na misce ustawiamy średnie naczynie i przykrywamy kolejną miską. Na misce umieszczamy małe naczynie.
Naczynia Welmax wyposażono w specjalistyczne dno akumulujące ciepło(indukcja). Konstrukcja dna pozwala optymalnie wykorzystać energię potrzebną do rozgrzania naczynia. Energia cieplna gromadzona jest w dnie naczynia a następnie równomiernie rozprowadzana po jego ściankach. Proces ten przebiega o ok 30% szybciej niż w przypadku tradycyjnych naczyń. Kolejnym atutem akutermicznego dna jest fakt, iż długo utrzymuje zgromadzone ciepło. Dzięki temu potrawa, którą po ugotowaniu zostawi się w naczyniu Welmax pozostanę ciepła przez dłuższy czas niż w zwykłych garnkach.Ta innowacyjna technologia przyczyniła się również do powstania koncepcji gotowania wielopoziomowego, które zostanie omówione w kolejnych rozdziałach.W konstrukcji dna wykorzystano wkładkę ferromagnetyczną pozwalającą gotować także na płytach indukcyjnych.NOWE MOŻLIWOŚCIWielofunkcyjność naczyń Welmax przejawia się nie tylko w możliwości ustawienia różnych wież ale także w możliwości wykorzystania ich w różnych technikach kulinarnych.WĘDZENIEDo wędzenia używa się drewna z drzew liściastych (bez kory). Najczęściej bukowego, z grabu, wiązu, dębu, akacji, śliwy, jabłoni, gruszy i klonu. Dym wędzarniczy powstanie z rozżarzonych kawałków drewna i trocin przy ograniczonym dostępie powietrza. Wystarczy więc podgrzewać wiórki drewna rozsypane na dnie dużego naczynia, na tym naczyniu ustawić naczynie do gotowania na parze, w którym znajdzie się wędzony produkt. Całość przykrywamy dużą misą. Należy uważnie dobrać temperaturę źródła ciepła, by nie doprowadzić do przegrzania naczynia.Wędzenie wymaga szczególnej uwagi i umiejętności. Pamiętać należy, iż w procesie tym wytwarza się dym, który może zagrozić bezpieczeństwu w zamkniętych pomieszczeniach oraz uruchomić systemy antypożarowe.SUSZENIE (1 lub 2 poziomy)Na dużym naczyniu umieszczamy naczynie do gotowania na parze, w ten sposób powstaje pierwszy poziom na którym będzie można umieścić produkty do suszenia, kolejny poziom uzyskujemy z pierścienia redukcyjnego i tarki. Suszenie odbywa się w układzie otwartym i podobnie jak w procesie wędzenia szczególnej uwagi wymaga dobór temperatury grzania (najmniejsza z możliwych). Proces może trwać od 30 minut do 4 godzin.
KUPUJESZ NOWE NIE UŻYWANE ZAPAKOWANE W ORYGINALNE OPAKOWANIEZestaw Premium Plus 15Pisemna gwarancja producenta na naczynia 20lat!!