WEGETARIANIZM ZNÓW NA TOPIE
Ogólnie wiadomo, że wegetarianizm to bezmięsny sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Źródłosłów tej nazwy jest jednak bogatszy i bardziej obiecujący, wyraża wiele skojarzonych z nią postulatów i oczekiwań. Łacińskie słowo „vegetare” znaczy rosnąć, kwitnąć, „vegetus” – zdrowy, silny, ochoczy; „vegetator” zaś to ten, który daje życie, a „vegetamen” – siła życiodajna.
Każdy, kto po raz pierwszy spotyka się z tą nazwą, najczęściej wychwytuje z niej tylko akcent negatywny, tzn. że wegetarianizm polega po prostu na niejedzeniu mięsa i na tym koniec. Sama informacja o tym, co się jada, a czego się nie jada, to dopiero wprowadzenie do dalszych wyjaśnień dotyczących przyczyn i motywów tego zaniechania, propozycji nowego, odmienionego jadłospisu, analizy wymogów żywieniowych ludzkiego organizmu i wartości różnych pokarmów. To z kolei otwiera dostęp do szerszych zagadnień dotyczących tego, co chcemy osiągnąć, szukając właściwszych niż dotychczas sposobów odżywiania, i jakie warunki muszą zostać przedtem spełnione. Wtedy dopiero okazuje się, że wegetarianizm obejmuje zarówno problematykę zdrowia fizycznego i psychicznego, jak i zagadnienia ekonomiczne, ekologiczne, moralne i kulturalne. Że nie można zmienić sposobu odżywiania, nie zmieniając sposobu myślenia i oceniania. Wegetarianizm to zmiana stylu życia, kierunku aspiracji. W dalszej perspektywie prowadzi do przeobrażenia istniejących światowych struktur ekonomicznych i przezwyciężenia tkwiących w nich sprzeczności i paradoksów.
Już od ponad 30 lat wegetarianizm ma w Polsce coraz większą grupę swoich zwolenników. „Wegetarianizm znów na topie” wychodzi im naprzeciw.
I. Wegetarianizm w świecie współczesnym
II. Ewolucja poglądów na sprawy odżywiania
III. Dylematy białkowe
IV. Czy jesteśmy drapieżnikami?
V. Klinika doktora Bircher-Bennera i jego szkoła zdrowego żywienia
VI. Kuchnia naturalna według Bircher-Bennera
1. Potrzeby białkowe
2. Tłuszcze i oleje
3. Niezbędne kwasy tłuszczowe
4. Witaminy
- Witamina A i karoten
- Witamina C
- Witaminy z grupy B
- Pokarmy bogate w witaminę B1
- Pokarmy bogate w witaminę B2
- Pokarmy bogate w czynniki antypelagryczne
- Pokarmy bogate w kwas pantotenowy
- Pokarmy bogate w witaminę B6
- Pokarmy bogate w kwas foliowy
- Pokarmy bogate w biotynę
- Witamina D
- Pokarmy bogate w witaminę D
- Witamina E
- Pokarmy bogate w witaminę E
- Witamina K
- Pokarmy bogate w witaminę K
5. Substancje mineralne
Wapń, fosfor
Magnez
Żelazo
Sód, potas i krążenie wody w organizmie
6. Pierwiastki śladowe
Jod
Miedź
Kobalt
Mangan
Cynk
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA: PRZEPISY I JADŁOSPISY
1. Przepisy
Muesli Birchera: owsianka z surowymi owocami
Muesli przez cały rok
Sałatki z surowych warzyw i ich przyprawianie (zimne sosy)
Sosy do sałatek
Zalecany dobór sosów i dodatków aromatycznych do różnych rodzajów warzyw
Kapusta kiszona
Soki owocowe i warzywne oraz wywary zbożowe
Produkty mleczne i mleko roślinne
Soja
Produkty mleczne
Saute
Tłuszcze
Mąka
Sól
Cukier
Dodatki aromatyczne
Agar-agar
Inne produkty
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z warzyw
Potrawy z ziemniaków
Potrawy z mąki, kaszy i ryżu
Sosy
Ciasta
Desery i słodkie wypieki
2. Zioła przyprawowe i herbaty ziołowe
Zioła przyprawowe
Herbaty ziołowe
Herbaty nasenne
3. Higiena w kuchni
Kupowanie, przechowywanie i przygotowywanie warzyw
4. Kuchnia i nowoczesne sprzęty
Nowoczesne sprzęty kuchenne
Sprzęty odpowiednie do nowoczesnych metod przygotowania jedzenia
Parowanie i duszenie warzyw we własnym sosie
Wydawnictwo: Interspar
Rok wydania: 2010
Stron: 218
Okładka: miękka
Stan ogólny: BDB, zdjęcie powyżej
Dodatkowe uwagi: książka nowa