SZEROKA OFERTA KSIĄŻEKZ DZIEDZIN:
ZAPRASZAMY NA NASZE AUKCJE! 02-952 Warszawa, ul. Wiertnicza 162, tel. (022)[zasłonięte]885 26,[zasłonięte]885 26, faks (022)[zasłonięte]651 75, e-mail: [zasłonięte]@oficynaaba.pl, GG 12[zasłonięte]454skype: aba-interspar --------------------------------------------------------------------------------
Dodatkowe informacje: 220 stron, format A5, oprawa miękka
Opis:
Ogólnie wiadomo, że wegetarianizm to bezmięsny sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Źródłosłów tej nazwy jest jednak bogatszy i bardziej obiecujący, wyraża wiele skojarzonych z nią postulatów i oczekiwań. Łacińskie słowo ,,vegetare” znaczy rosnąć, kwitnąć, ,,vegetus” – zdrowy, silny, ochoczy; ,,vegetator” zaś to ten, który daje życie, a ,,vegetamen” – siła życiodajna.
Każdy, kto po raz pierwszy spotyka się z tą nazwą, najczęściej wychwytuje z niej tylko akcent negatywny, tzn. że wegetarianizm polega po prostu na niejedzeniu mięsa i na tym koniec. Sama informacja o tym, co się jada, a czego się nie jada, to dopiero wprowadzenie do dalszych wyjaśnień dotyczących przyczyn i motywów tego zaniechania, propozycji nowego, odmienionego jadłospisu, analizy wymogów żywieniowych ludzkiego organizmu i wartości różnych pokarmów. To z kolei otwiera dostęp do szerszych zagadnień dotyczących tego, co chcemy osiągnąć, szukając właściwszych niż dotychczas sposobów odżywiania, i jakie warunki muszą zostać przedtem spełnione. Wtedy dopiero okazuje się, że wegetarianizm obejmuje zarówno problematykę zdrowia fizycznego i psychicznego, jak i zagadnienia ekonomiczne, ekologiczne, moralne i kulturalne. Że nie można zmienić sposobu odżywiania, nie zmieniając sposobu myślenia i oceniania. Wegetarianizm to zmiana stylu życia, kierunku aspiracji. W dalszej perspektywie prowadzi do przeobrażenia istniejących światowych struktur ekonomicznych i przezwyciężenia tkwiących w nich sprzeczności i paradoksów.
Już od ponad 30 lat wegetarianizm ma w Polsce coraz większą grupę swoich zwolenników. „Wegetarianizm znów na topie” wychodzi im naprzeciw.
Spis treści
I Wegetarianizm w świecie współczesnym
II Ewolucja poglądów na sprawy odżywiania
III Dylematy białkowe
IV Czy jesteśmy drapieżnikami?
V Klinika doktora Bircher-Bennera i jego szkoła zdrowego żywienia
VI Kuchnia naturalna według Bircher-Bennera
1. Potrzeby białkowe
2. Tłuszcze i oleje
3. Niezbędne kwasy tłuszczowe
4. Witaminy
Witamina A i karoten
Witamina C
Witaminy z grupy B
Witamina D
Witamina E
Witamina K
5. Substancje mineralne
Wapń, fosfor
Magnez
Żelazo
Sód, potas i krążenie wody w organizmie
6. Pierwiastki śladowe
Jod
Miedź
Kobalt
Mangan
Cynk
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA: Przepisy i jadłospisy
1. Przepisy
Muesli Birchera: owsianka z surowymi owocami
Muesli przez cały rok
Sałatki z surowych warzyw i ich przyprawianie (zimne sosy)
Sosy do sałatek
Zalecany dobór sosów i dodatków aromatycznych do różnych rodzajów warzyw
Kapusta kiszona
Soki owocowe i warzywne oraz wywary zbożowe
Produkty mleczne i mleko roślinne
Soja
Produkty mleczne
Uwagi o sposobach gotowania i o niektórych produktach stosowanych w kuchni Bircher-Bennera
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z warzyw
Potrawy z ziemniaków
Potrawy z mąki, kaszy i ryżu
Sosy
Ciasta
Desery i słodkie wypieki
2. Zioła przyprawowe i herbaty ziołowe
Zioła przyprawowe
Bazylia
Cząber ogrodowy
Ogórecznik
Pokrzywa zwyczajna i pokrzywa żegawka
Koper ogrodowy
Estragon
Trybulka
Lubczyk ogrodowy
Majeranek
Melisa
Pietruszka
Mięta
Biedrzeniec sałatkowy
Rozmaryn
Szałwia
Szczypiorek
Tymianek
Kminek
Anyż
Cebula
Chrzan
Czosnek
Herbaty ziołowe
Gorzka herbata
Herbata z nasion
Herbata rumiankowa
Herbata z mięty pieprzowej
Herbata z werbeny i z werbeny cytrynowej
Herbata z siemienia lnianego
Ladys mantle. Herbatka z przywrotnika
Herbata z nawłoci pospolitej
Herbata ze skrzypu
Herbata z dzikiej róży
Herbaty nasenne
Herbata ze skórek cytrynowych
Czerwona bergamota. Złota melisa
Kwiaty pomarańczy
3. Higiena w kuchni
Kupowanie, przechowywanie i przygotowywanie warzyw
4. Kuchnia i nowoczesne sprzęty
Nowoczesne sprzęty kuchenne
Sprzęty odpowiednie do nowoczesnych metod przygotowania jedzenia
Szybkowary
Parowanie i duszenie warzyw we własnym sosie