Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wegetarianizm znów na topie

19-01-2012, 22:12
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24 zł     
Użytkownik Aba-Warszawa
numer aukcji: 2038658480
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 8   
Koniec: 15-01-2012 10:38:11

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2010
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


 


 

SZEROKA OFERTA KSIĄŻEK
Z DZIEDZIN:

  • medycyna niekonwencjonalna
  • psychologia
  • rozwój i wychowywanie dzieci
  • zdrowy i aktywny tryb życia
  • zdrowe odżywianie

ZAPRASZAMY NA NASZE AUKCJE!
 
02-952 Warszawa, ul. Wiertnicza 162, tel. (022)[zasłonięte]885 26,[zasłonięte]885 26,
faks (022)[zasłonięte]651 75, e-mail: [zasłonięte]@oficynaaba.pl, GG 12[zasłonięte]454
skype: aba-interspar 
 
--------------------------------------------------------------------------------

Przedmiotem tej aukcji jest książka:



Wegetarianizm znów na topie
 

Dodatkowe informacje: 220 stron, format A5, oprawa miękka

Opis: 

Ogólnie wiadomo, że wegetarianizm to bezmięsny sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Źródłosłów tej nazwy jest jednak bogatszy i bardziej obiecujący, wyraża wiele skojarzonych z nią postulatów i oczekiwań. Łacińskie słowo ,,vegetare” znaczy rosnąć, kwitnąć, ,,vegetus” – zdrowy, silny, ochoczy; ,,vegetator” zaś to ten, który daje życie, a ,,vegetamen” – siła życiodajna.

Każdy, kto po raz pierwszy spotyka się z tą nazwą, najczęściej wychwytuje z niej tylko akcent negatywny, tzn. że wegetarianizm polega po prostu na niejedzeniu mięsa i na tym koniec. Sama informacja o tym, co się jada, a czego się nie jada, to dopiero wprowadzenie do dalszych wyjaśnień dotyczących przyczyn i motywów tego zaniechania, propozycji nowego, odmienionego jadłospisu, analizy wymogów żywienio­wych ludzkiego organizmu i wartości różnych pokarmów. To z kolei otwiera dostęp do szerszych zagadnień dotyczących tego, co chcemy osiągnąć, szukając właściwszych niż dotychczas sposobów odżywiania, i jakie warunki muszą zostać przedtem spełnione. Wtedy dopiero okazuje się, że wegetarianizm obejmuje zarówno pro­blematykę zdrowia fizycznego i psychicznego, jak i zagadnienia ekonomi­czne, ekologiczne, moralne i kulturalne. Że nie można zmienić sposobu odżywiania, nie zmieniając sposobu myślenia i oceniania. Wegetarianizm to zmiana stylu życia, kierunku aspiracji. W dalszej perspektywie prowadzi do przeobrażenia istniejących światowych struktur ekonomicznych i przezwyciężenia tkwiących w nich sprzeczności i paradoksów.

Już od ponad 30 lat wegetarianizm ma w Polsce coraz większą grupę swoich zwolenników. „Wegetarianizm znów na topie” wychodzi im naprzeciw.

Spis treści

 

I         Wegetarianizm w świecie współczesnym

II             Ewolucja poglądów na sprawy odżywiania

III            Dylematy białkowe

IV            Czy jesteśmy drapieżnikami?

V             Klinika doktora Bircher-Bennera i jego szkoła zdrowego żywienia

VI            Kuchnia naturalna według Bircher-Bennera

 

1.        Potrzeby białkowe


2.        Tłuszcze i oleje

 

3.        Niezbędne kwasy tłuszczowe

 

4.        Witaminy

Witamina A i karoten

Witamina C

Witaminy z grupy B

Witamina D

Witamina E

Witamina K

 

5.        Substancje mineralne

Wapń, fosfor

Magnez

Żelazo

Sód, potas i krążenie wody w organizmie

 

6.        Pierwiastki śladowe

Jod

Miedź

Kobalt

Mangan

Cynk

 

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA: Przepisy i jadłospisy

 

1.        Przepisy

 

Muesli Birchera: owsianka z surowymi owocami

 

Muesli przez cały rok

 

Sałatki z surowych warzyw i ich przyprawianie (zimne sosy)

 

Sosy do sałatek

 

Zalecany dobór sosów i dodatków aromatycznych do różnych rodzajów warzyw

 

Kapusta kiszona

 

Soki owocowe i warzywne oraz wywary zbożowe

 

Produkty mleczne i mleko roślinne

 

Soja

 

Produkty mleczne

 

Uwagi o sposobach gotowania i o nie­których produktach stosowanych w kuchni Bircher-Bennera

 

Zupy

 

Dodatki do zup

 

Potrawy z warzyw

 

Potrawy z ziemniaków

 

Potrawy z mąki, kaszy i ryżu

 

Sosy

 

Ciasta

 

Desery i słodkie wypieki

 

2.        Zioła przyprawowe i herbaty ziołowe

 

Zioła przyprawowe

Bazylia

Cząber ogrodowy

Ogórecznik

Pokrzywa zwyczajna i pokrzywa żegawka

Koper ogrodowy

Estragon

Trybulka

Lubczyk ogrodowy

Majeranek

Melisa

Pietruszka

Mięta

Biedrzeniec sałatkowy

Rozmaryn

Szałwia

Szczypiorek

Tymianek

Kminek

Anyż

Cebula

Chrzan

Czosnek

 

Herbaty ziołowe

Gorzka herbata

Herbata z nasion

Herbata rumiankowa

Herbata z mięty pieprzowej

Herbata z werbeny i z werbeny cytrynowej

Herbata z siemienia lnianego

Ladys mantle. Herbatka z przywrotnika

Herbata z nawłoci pospolitej

Herbata ze skrzypu

Herbata z dzikiej róży

 

Herbaty nasenne

Herbata ze skórek cytrynowych

Czerwona bergamota. Złota melisa

Kwiaty pomarańczy

 

3.        Higiena w kuchni

 

Kupowanie, przechowywanie i przygotowywanie warzyw

 

4.        Kuchnia i nowoczesne sprzęty

 

Nowoczesne sprzęty kuchenne

 

Sprzęty odpowiednie do nowoczesnych metod przygotowania jedzenia

              Szybkowary

                Parowanie i duszenie warzyw we własnym sosie

ZAPRASZAM DO ZAKUPU!