Opis książki: Wegetarianizm nie jest jednorodnym rodzajem diety, w jego obszarze istnieją różne odmiany tego sposobu odżywiania, mniej lub bardziej rygorystyczne. Autorki opisują każdy rodzaj diet wegetariańskich oraz produkty jakie znajdują się w diecie. Wskazują na wiele zalet związanych z takim sposobem odżywiania, ale też podkreślają wszelkie zagrożenia związane ze źle zbilansowaną dietą wegetariańską. Dokładne i wnikliwe informacje na temat wielu produktów żywnościowych powodują, ze jest to pozycja obowiązkowa w domu każdego wegetarianina.
Wstęp Wykaz używanych skrótów Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych z uwzględnieniem ich wartości odżywczych Pieczywo i produkty zbożowe Mleko i produkty mleczne Jaja Masło i śmietana Inne tłuszcze Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych Ziemniaki Warzywa, owoce i wodorosty Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C Warzywa i owoce obfitujące w beta-karoten Inne owoce i warzywa Suche nasiona roślin strączkowych Wodorosty stosowane w kuchni japońskiej i chińskiej Błonnik pokarmowy Polifenole Cukier i słodycze Mięso, wędliny, drób, ryby Korzyści z wegetarianizmu Wegetarianizm a choroby cywilizacyjne Przemiana lipidowa ustroju Nadciśnienie tętnicze u wegetarian Otyłość a wegetarianizm Cukrzyca a wegetarianizm Niekorzystne skutki diet wegetariańskich Niedobory witamin z grupy B i D Niedobór witaminy B12 Niedobór witamin B1 i B2 Niedobór witaminy D Niedobory składników mineralnych Fe, Ca, Zn, J, Se Niedobór żelaza Niedobór wapnia Niedobory mikroelementów Substancje antyżywieniowe Wegetarianizm u dzieci Przykładowe diety wegetariańskie Przykładowe jadłospisy wegetariańskie Podsumowanie Piśmiennictwo Słowniczek trudniejszych terminów i nazw
|