Wegetarianizm po mistrzowsku.
Egzotycznie ~ Domowym sposobem
Autor: Ewa Kmiecik
Wydawnictwo: Siedem Słów
Liczba stron:150
Wymiary: ok. 23x21cm
Dwa w jednym - tak można określić tę edycję znanej już czytelnikom serii "Wegetarianizm po mistrzowsku". Pierwsza część to przepisy kuchni indyjskiej, możliwe do przyrządzenia w domu. Są to przepisy na potrawy, które najczęściej pojawiają się na moich bankietach i o które najczęściej pytacie.
Druga częsć to kuchnia używana przez wegetarian na co dzień, innymi słowy "dostosowana". Znajdują się tu przepisy proste, praktyczne i jednocześnie bardzo różnorodne - od zup i sałatek, po ciasta i słodycze.
~*~
Dania z owoców
Pokaż się z dobrej kuchni
Autor: Jolanta Bąk, Iwona Czarkowska
Wydawnictwo: Dragon
Rok wydania: 2012
Wymiary: ok.17x24cm
Liczba stron: 110
Smakiem, aromatem i apetycznym wyglądem owoców i przyrządzanych z nich dań można się cieszyć przez cały rok, ale prawdziwe owocowe szaleństwo zaczyna się wczesnym latem. Jako pierwsze pojawią się świeże truskawki, potem nadchodzi pora malin, czereśni, poziomek i jagód. Sezon na wiśnie trwa niestety dosyć krótko, trzeba się spieszyć, żeby spróbować tych soczystych owoców. Jesień zapewnia śliwki, jabłka i gruszki. A potem nastaje zima, kiedy miejsce rodzimych świeżych owoców zajmują cytrusy i owoce egzotyczne.
Owoce kojarzą się zazwyczaj ze słodkimi deserami i ciastami, ale mają o wiele szersze zastosowanie. Można z nich przyrządzać pyszne przystawki, słodkie i wytrawne zupy i wyśmienite, zachwycające bogactwem smaków i barw desery i orzeźwiające napoje. Owoce dodane do mięs sprawiają, że potrawy nabierają intrygującego smaku i znacznie zyskują na wykwintności.