Na rynku dostępna jest niezliczona ilość grilli, które optycznie są wprawdzie podobne do grilli
Weber®, ale różnią się jakością. Grille
Weber® są bardzo wytrzymałe pod względem konstrukcji ramy oraz pokrywy, kotła ewentualnie komory grilla jak i części wewnętrznych, np. palników, systemów zapalania oraz czyszczenia.
Stal i emalia połączone są absolutnie trwale
Do produkcji pokrywy oraz kotła używana jest stal bardzo uboga w węgiel, o wysokiej jakości, grubej ściance, która optymalnie łączy się emalią wypalaną w temperaturze 870°C. Wykorzystuje się do tego metodę elektrostatycznego emaliowania, która umożliwia precyzyjne dopasowanie warstwy emalii do grubości stali. Technologia ta zapewnia, że stal i emalia w przypadku ogrzania i schłodzenia równomiernie będą się rozprężać i kurczyć - odpadanie emalii pod wpływem temperatury jest niemożliwe. Optymalne odbicie gorącego powietrza oraz najlepsza z możliwych ochrona przed wpływem warunków atmosferycznych jest w ten sposób zapewniona.
Następnym przykładem na powszechne wykorzystanie materiałów wysokiej jakości są ruszty
Weber®: w przypadku rusztów
Weber® grilli węglowych ruszty węglowe i ruszty grilli są wyprodukowane ze stali masywnej, ruszty grilli są ponadto chromowane lub wykonane ze stali szlachetnej. Ruszty Weber® grilli gazowych są wykonane z żeliwa i powlekane emalią lub z masywnej stali szlachetnej. Modele serii
Weber® Q™ posiadają żeliwny, emaliowany porcelaną ruszt grilla (wyjątek: grille elektryczne).
Pokrywa robi różnicę
Wszystkie grille Weber mają pokrywę. Jest to podstawowy element Webera „way of grilling”. Grillowanie z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie nowych metod. To właśnie Weber opracował metody i techniki grillowania pośredniego i bezpośredniego. Poprzez pokrywę gorące powietrze krąży równomiernie na grillu, co pozwala na przygotowanie niemalże wszystkich potraw.Czy duży kawałek mięsa taki jak np. gęś bożonarodzeniowa, całe menu, ekstrawaganckie dania z woka lub desery – wszystko to bez problemu można otrzymać grillując metodą bezpośrednią lub pośrednią. Dodatkowy atut pokrywy: przypalone potrawy należą do przeszłości, a mięso nie wysycha tylko pozostaje soczyste i kruche.
Pokrywa umożliwia przygotowanie prawie wszystkich potraw na grillu. W tym celu Weber opracował różne metody grillowania, które wykorzystywane są w zależności od rodzaju mięsa czy innych produktów, które będą spożywane. Tutaj wyróżniamy dwie metody: pośrednią i bezpośrednią.
Metoda bezpośrednia
Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas gotowania jest mniejszy niż 30 min.
Z zastosowaniem węgla drzewnego:
- partię węgla drzewnego położyć na ruszcie do palenia, zamknąć pokrywę i nagrzewać
- produkty, mięso grillować przy temperaturze ok. 280-290 stopni C, obracając po połowie czasu gotowania
Z zastosowaniem gazu:
- wszystkie palniki włączyć, zamknąć pokrywę i nagrzewać
- produkty, mięso grillować przy temperaturze ok. 280-290 stopni C, obracając po połowie czasu gotowania (np. steki)
Zalety metody bezpośredniej:
- przez zamkniętą pokrywę ciepło jest odbijane na grillowane produkty, co skraca czas gotowania a mięso pozostaje soczyste i kruche
- dzięki zamkniętej pokrywie przedostaje się mniej tlenu do grilla
- kapiący tłuszcz nie zapali się a potrawy nie będą przypalone
Metoda pośrednia
Metoda ta jest odpowiednia dla produktów, których czas gotowania jest dłuższy niż 30 min.
Z zastosowaniem węgla drzewnego:
- węgiel drzewny lub brykiet wsypać do przegród węglowych bądź koszyków na węgiel, które są ustawione po bokach grilla
- tackę na tłuszcz postawić na środku rusztu do palenia, do tacki można wlać trochę wody
- zamknąć pokrywę
- produkty grillować w temperaturze ok 180-200 stopni C na środku rusztu nad tacką na tłuszcz
Z zastosowaniem gazu:
- po rozgrzaniu wyłączyć środkowy palnik, zamknąć pokrywę, produkty grillować w temperaturze ok 180-200 stopni C, bezpośrednio nad wyłączonym palnikiem
Zalety metody pośredniej:
- gorące powietrze krąży wokół jedzenia tak, jak w piekarniku, stąd też odpada obracanie produktów na grillu
- nie dochodzi do rozwoju płomieni ani dymu
- łagodne, zdrowe gotowanie – bez przypalania potraw
- również przy tej metodzie skutecznie zapobiega się zapaleniu płomieni, gdyż kapiący tłuszcz nie dostaje się na rozżarzony węgiel czy brykiet.
Cechy szczególne grilli węglowych Weber®:
- Ergonomicznie ukształtowane uchwyty z duroplastu wzmacnianego włóknem szklanym, odporne na czynniki atmosferyczne przez cały okres użytkowania.
- Nierdzewna zasuwa wentylująca z aluminium zapewnia optymalny ciąg powietrza, a dzięki temu perfekcyjne grillowanie.
- Pokrywa i kocioł są wykonane z amerykańskiej stali najwyższej jakości, stal jest emaliowana porcelaną oraz wypalana w piecu w temperaturze 870° C. Kolorowe grille są emaliowane dwa razy.
- Otwory wentylujące w kotle w połączeniu z systemem One-Touch® sprawiają, że wystarczająca ilość powietrza przepływa do górnej części. Dzięki efektowi komina optymalna ilość powietrza dociera do brykietów znajdujących się na ruszcie węglowym a gorące powietrze jest wytwarzane równomiernie.
- Zamontowany w kotle system czyszczący One-Touch® ze stali nierdzewnej służy do wymiatania oraz usuwania popiołu z kotła. Otwierając i zamykając system czyszczący One-Touch® można regulować temperaturę w kotle. W celu zduszenia płomienia należy zamknąć system czyszczący One-Touch® oraz otwory w pokrywie.
- Miejsca łączenia podobnie jak uchwyty, nakładki na ruszt oraz części ramy są precyzyjnie spawane.
- Grill można w łatwy sposób przesuwać dzięki dużym, mocnym kółkom z tworzywa sztucznego.
Ruszt grilla z masywnych i długotrwale chromowanych prętów stalowych. Ruszt na węgiel znajduje się w optymalnej odległości od leżącego na nim rusztu grilla, co zapewnia szczególnie efektywną cyrkulację powietrza.