Podłoże musi być nośne, twarde, stabilne, suche i wolne od zanieczyszczeń osłabiających wiązanie (np. tłuszcze, bitumy, pyły, kurz, kleje, resztki farb i zapraw). Wytrzymałość podłoża na odrywanie powinna wynosić min. 1,0 N/mm2. Otwory w stropie uszczelnić, aby nie dopuścić do wyciekania zaprawy. Podłoże dokładnie odkurzyć i zagruntować weber.floor 4716lub weber PG201.
Gruntowanie weber.floor 4716 (dolewać preparat do wody):
- podłoża betonowe – koncentrat wymieszany z wodą w proporcji 1:3 (grunt : woda),
- podłoża chłonne (np. porowaty beton, jastrychy cementowe) – pierwsze gruntowanie 1:5, drugie 1:3.
Gruntowanie weber PG201 (zawartość opakowania przed użyciem wymieszać):
- podłoża betonowe gruntować bez rozcieńczania,
- podłoża chłonne gruntować dwukrotnie - pierwsze wykonać gruntem rozcieńczonym z wodą w proporcji 2:1, drugie - bez rozcieńczania.
Przygotowany grunt wylewać na podłoże i równomiernie rozprowadzać przy użyciu miękkiej szczotki. Niedopuszczalne jest pozostawianie nadmiaru środka gruntującego w zagłębieniach. Grunt pozostawić do wyschnięcia (ok. 3-5 godzin). Warstwa gruntująca zwiększa przyczepność zaprawy do podłoża, ułatwia jej poziomowanie, zapobiega powstaniu pęcherzy powietrznych i odwodnieniu zaprawy przed związaniem. Szczegółowe informacje na temat gruntowania zawarte są w kartach technicznych preparatów gruntujących. Wokół ścian, słupów, rur itp. wykonać dylatacje obwodowe, stosując np. taśmę dylatacyjną weber.floor 4960.