Tytuł |
Warzywnictwo (dla techników i policealnych szkół ogrodniczych) |
Autor |
Z. Legańska, J. Balcerzak |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2000 |
Liczba stron |
608 |
Wymiary |
145 x 205 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83[zasłonięte]86384-3 |
Warzywnictwo jest działem produkcji ogrodniczej, obejmującej ponad 250 gatunków warzyw, wśród których istotne znaczenie gospodarcze ma około kilkadziesiąt. W warzywnictwie rozróżnia się uprawę w polu i pod osłonami, czyli w szklarniach i inspektach oraz pod folią niską i wysoką.
Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów techników i szkół policealnych kształcących się w zawodzie technik-ogrodnik według programu nr 2204 MRiGŻ z dnia 18 sierpnia 1997 r. dla przedmiotu - warzywnictwo. Podręcznik może być również użyteczny dla przedmiotu specjalizującego -produkcja i przetwórstwo warzyw, przyspieszona produkcja warzyw w gruncie, uprawa warzyw pod osłonami itp. - zarówno w technikum jak i szkole zasadniczej. Zawarte w nim treści obejmują hasła programowe (podstawy programowe) na poziomie wymagań pełnych, a w niektórych jego działach -wykraczają nawet poza program. Korzystając więc z podręcznika trzeba dokonywać selekcji materiału, stosownie do poziomu kształcenia, jak i możliwości zespołów uczniowskich. Podręcznik zawiera następujące zagadnienia: ogólne zasady uprawy roślin warzywnych! szczegółowa ich uprawa w polu oraz pod osłonami, pędzenie warzyw, zmianowanie warzyw, uprawa grzybów jadalnych oraz hodowla i nasiennictwo roślin warzywnych. Ze względu na ograniczoną objętość podręcznika zaistniała konieczność dokonywania w nim niezbędnych skrótów.
Uzupełnieniem podręcznika będą szczegółowe „Materiały pomocnicze dla nauczycieli i uczniów", których zadaniem będzie w szczególności ukierunkowanie uczniów na wiadomości i umiejętności rozszerzające.
Zawarta w podręczniku wiedza musi być uzupełniana własnymi obserwacjami, a zalecenia teoretyczne trzeba konfrontować z praktyką i nie pomijać żadnej okazji uzupełnienia wiadomości przez kontakt z doświadczonymi producentami, przez odwiedzanie dobrze prowadzonych gospodarstw, uczestniczenie w spotkaniach organizowanych przez branżowy instytut, tj. Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach, czy wyższe uczelnie rolnicze.
Niezmiernie ważny jest też stały kontakt z książkami i czasopismami fachowymi. We współczesnym ogrodnictwie zachodzą ciągłe zmiany, dosłownie z roku na rok. Wprowadzane są coraz to lepsze i wydajniejsze odmiany, nowe maszyny i urządzenia techniczne, nowe technologie produkcji, nowe opakowania, a zwłaszcza nowe środki ochrony roślin i nowe nawozy.